Ukryj menu

Tylko tofu - Amelia Wasiliev - 65 przepisów na codzienne przyrządzanie tofu

KOMENTARZE

Książka Tylko tofu - Amelia Wasiliev - 65 przepisów na codzienne przyrządzanie tofu

Co to jest tofu? Tofu wytwarza się z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namaczanie nasion w wodzie) i odciskanie go w formach. Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu, dlatego potocznie gotowy produkt nazywamy serkiem lub twarożkiem tofu.


Tofu jest znakomitym źródłem białka roślinnego i żelaza. Jest ubogie w tłuszcze, za to bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. Tofu to zdrowe i tanie źródło białka, więc warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Często się słyszy, że tofu nie ma smaku. Jak więc wykorzystać tofu w naszej kuchni, aby było smaczne? Ponad 65 wegetariańskich przepisów na codzienne przyrządzanie tofu znajdziecie w książce Amelii Wasiliev "Tylko tofu".


Co zrobić z tofu? W książce "Tylko tofu" znajdziemy przepisy na śniadania, przekąski i przystawki, dania główne i desery. Oprócz przepisów na dania z tofu autorka podaje kilka wskazówek i sztuczek, które pozwolą wykorzystać serek jak najlepiej.

"Tylko tofu" to zbiór ponad 65 przepisów. Przepisy zawierają informację dotyczącą czasu przygotowania potrawy i ilość porcji. Do każdego przepisu dołączone są dwa zdjęcia, składników dania i gotowej potrawy. Naucz się przyrządzać tofu, które można dostosować do każdego gustu. "Tylko tofu" to książka nie tylko dla wegan, wegetarian i miłośników roślinnego źródła białka. Warto poeksperymentować z tofu, chociażby po to, aby ograniczyć ilość mięsa w codziennym menu.

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Francja na talerzu - Wszystko o kuchni francuskiej

francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej

Lunchbox na każdy dzień - Fit Bento - Malwina Bareła

lunchbox-na-kazdy-dzien-fit-bento-malwina-barela

Mąka i woda - Sabina Francuz - 80 przepisów na wypieki

maka-i-woda-sabina-francuz-80-przepisow-na-wypieki

Tartine Bread - Chad Robertson - Chleb z najlepszej piekarni świata

tartine-bread-chad-robertson-chleb-z-najlepszej-piekarni-swiata

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.