![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/tylko-tofu-595x858.jpg)
Co to jest tofu? Tofu wytwarza się z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namaczanie nasion w wodzie) i odciskanie go w formach. Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu, dlatego potocznie gotowy produkt nazywamy serkiem lub twarożkiem tofu.
Tofu jest znakomitym źródłem białka roślinnego i żelaza. Jest ubogie w tłuszcze, za to bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. Tofu to zdrowe i tanie źródło białka, więc warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Często się słyszy, że tofu nie ma smaku. Jak więc wykorzystać tofu w naszej kuchni, aby było smaczne? Ponad 65 wegetariańskich przepisów na codzienne przyrządzanie tofu znajdziecie w książce Amelii Wasiliev "Tylko tofu".
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/tylko-tofu-1-595x858.jpg)
Co zrobić z tofu? W książce "Tylko tofu" znajdziemy przepisy na śniadania, przekąski i przystawki, dania główne i desery. Oprócz przepisów na dania z tofu autorka podaje kilka wskazówek i sztuczek, które pozwolą wykorzystać serek jak najlepiej.
"Tylko tofu" to zbiór ponad 65 przepisów. Przepisy zawierają informację dotyczącą czasu przygotowania potrawy i ilość porcji. Do każdego przepisu dołączone są dwa zdjęcia, składników dania i gotowej potrawy. Naucz się przyrządzać tofu, które można dostosować do każdego gustu. "Tylko tofu" to książka nie tylko dla wegan, wegetarian i miłośników roślinnego źródła białka. Warto poeksperymentować z tofu, chociażby po to, aby ograniczyć ilość mięsa w codziennym menu.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/tylkotofu_rgb.png_1580907727-480x555.png)
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Tagi
tofukuchnia wegetariańskakuchnia wegańskarecenzja książkiksiazka kulinarnatylko tofuco to jest tofuco zrobić z tofuksiążka kucharskaZobacz również
Zielona uczta: wiosna lato - Nigel Slater
![zielona-uczta-wiosna-lato-nigel-slater](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/zielona-uczta-1-595x858.jpg)
Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej
![francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1939-960x1440.webp)
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz
![nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1852-960x1440.webp)
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato
![wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5092-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.