Szybki domowy zakwas na żur przygotowany na chlebowym zakwasie. Zakwas na żurek na kromce żytniego chleba

Zakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby.

Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka żytniego chleba na zakwasie.

Drugi to zakwas z dodatkiem zakwasu chlebowego. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego? Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, dodajemy 30 g zakwasu chlebowego.  Zakwas na żurek z dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i  jest gotowy praktycznie już po dwóch dniach.


SKŁADNIKI

  • 30 g zakwasu chlebowego (pszennego lub żytniego) lub kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 500 ml przegotowanej letniej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pełnoziarnistej
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 - 3 ząbki czosnku w łupinach (lub bez)

WYKONANIE

  1. Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmiażdżony płaską częścią noża czosnek.
  2. Dodajemy dojrzały zakwas chlebowy lub kromkę żytniego chleba na zakwasie.
  3. Wlewamy wodę, mieszamy, słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.  
  4. Od czasu do czasu mieszamy i próbujemy.
  5. Zakwas z dodatkiem kromki chleba będzie gotowy za  4 - 5 dni.
  6. Jeżeli dodamy dojrzałego zakwasu chlebowego to baza na żurek będzie gotowa już po 2 dniach.
  7. Kiedy zakwas osiągnie odpowiednią kwasowość, możemy dodać go do żurku lub zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni.
  8. Możemy zakwas przechowywać z dodatkami lub przecedzić przez sito i przechowywać bez dodatków.

Zobacz również

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi

Bullinada - katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem

bullinada-katalonska-zupa-rybna-zabielana-czosnkowym-majonezem

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

wielkanocne-drozdzowe-zajaczki-orkiszowe-buleczki-z-syropem-klonowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.