Szybki domowy zakwas na żur przygotowany na chlebowym zakwasie. Zakwas na żurek na kromce żytniego chleba
Zakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby.
Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka żytniego chleba na zakwasie.
Drugi to zakwas z dodatkiem zakwasu chlebowego. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego? Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, dodajemy 30 g zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek z dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i jest gotowy praktycznie już po dwóch dniach.

SKŁADNIKI
- 30 g zakwasu chlebowego (pszennego lub żytniego) lub kromka chleba żytniego na zakwasie
- 500 ml przegotowanej letniej wody
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pełnoziarnistej
- 2 - 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 - 3 ząbki czosnku w łupinach (lub bez)
WYKONANIE
- Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmiażdżony płaską częścią noża czosnek.
- Dodajemy dojrzały zakwas chlebowy lub kromkę żytniego chleba na zakwasie.
- Wlewamy wodę, mieszamy, słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
- Od czasu do czasu mieszamy i próbujemy.
- Zakwas z dodatkiem kromki chleba będzie gotowy za 4 - 5 dni.
- Jeżeli dodamy dojrzałego zakwasu chlebowego to baza na żurek będzie gotowa już po 2 dniach.
- Kiedy zakwas osiągnie odpowiednią kwasowość, możemy dodać go do żurku lub zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni.
- Możemy zakwas przechowywać z dodatkami lub przecedzić przez sito i przechowywać bez dodatków.
Tagi
czosnekżurekzakwaszupaWielkanocstół wielkanocnychleb na zakwasiezakwas chlebowyżurżurek wielkanocnyZobacz również
Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

Bullinada - katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.