Labneh, czyli kremowy serek kanapkowy z jogurtu. Ziołowy labneh z jogurtu naturalnego i serka z koziego mleka
Labneh to kremowy, gęsty serek otrzymany z odsączonego jogurtu. Przygotowanie serka jest wyjątkowo proste. Jogurt przekładamy na sito wyłożone muślinową ściereczką lub gazą, wstawiamy całość do miski i na 24 godziny do lodówki. Czekamy, aż odcieknie z wody. Im dłużej pozostawimy jogurt na sicie, tym gęstszy będzie labneh.
W książce Jerozolima Yotam Ottolenghi proponuje przepis na labneh z jogurtu naturalnego i jogurtu z koziego mleka. Spróbowałam zamienić kozi jogurt na kozi serek kanapkowy i dodać pikantną mieszankę z ziół i suszonych pomidorów. Wyszła bardzo smaczna pasta do smarowania chleba, która już na dobre zagościła w mojej kuchni. Bardzo lubię faszerować tym serkiem małe marynowane papryczki.
A co zrobić z wodą, która zostaje po odsączeniu jogurtu? Nigdy jej nie wylewam, dodaję ją do zup lub do potrawek mięsnych czy też warzywnych.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Jogurt mieszamy z serkiem z koziego mleka, mieszanką przypraw, cytryną i solą.
- Masę przelewamy na sito lub durszlak wyłożone czterokrotnie złożoną gazą.
- Sito ustawiamy nad głębszą miską, do której będzie odciekał płyn. Końce gazy związujemy ze sobą i całość wstawiamy do lodówki.
- Zostawiamy jogurt do odcieknięcia na 24 - 36 godzin, po tym czasie labneh powinien być już gotowy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.