Pho - kultowa zupa z Wietnamu. Phở gà nhanh và ngon - zupa pho z kurczakiem szybka i pyszna
Phở to słynna wietnamska zupa z makaronem ryżowym, a jej nazwa znana jest na całym świecie. Ta bardzo różnorodna zupa, stała się kultowym daniem i to nie tylko w Wietnamie. Świetnie smakuje zarówno z wołowiną, jak i z kurczakiem, a także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.
W oryginalnym przepisie na phở gà gotuje się całego kurczaka, aby uzyskać bogaty w smaku bulion. Dla tych, którzy się spieszą polecam przygotować wcześniej bulion i na przykład zamrozić. Możemy również przygotować wielki gar bulionu i na jego bazie przez 2 - 3 dni przygotowywać inną zupę.
Większość produktów kupicie w każdym sklepie, jednak makaron ryżowy czy sos rybny polecam szukać w większych sklepach lub zamówić przez internet np. w Kuchnie świata
SKŁADNIKI na porcja dla 4 osób
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 szalotki
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, około 15 g
- 1 - 2 filety z piersi kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego rozmiar M
- 1 dymka
- kilka gałązek kolendry
- kawałek świeżej papryczki chili
- 1/2 limonki
- sos rybny do podania
- świeżo tłuczony lub mielony pieprz
WYKONANIE
- Doprowadzamy do wrzenia bulion i zmniejszamy ogień, bulion ma się gotować powoli. Szalotki i imbir przekrawamy wzdłuż na pół, bez obierania i obsmażamy chwilę na suchej patelni. Dodajemy do bulionu.
- Do bulionu dodajemy piersi kurczaka i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Wyjmujemy mięso z bulionu i przykrywamy folią spożywczą. Bulion przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 20 minut na małym ogniu. Następnie przecedzamy przez sito i nie dopuszczamy do ostygnięcia.
- W czasie kiedy bulion się gotuje zalewamy w misce makaron letnią wodą i moczymy 20 minut. Następnie zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy odcedzony makaron na 30 sekund. Odcedzamy, przepłukujemy gorącą wodą, odsączamy i rozdzielamy do podgrzanych misek na zupę.
- Pierś kurczaka pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien i rozłożyć na makaronie. Wypełnianiami miski z makaronem gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną kolendrą, dymką i chili. Serwujemy z cząstkami limonki sosem rybnym i pieprzem do przyprawienia.
Przepis na Phở gà nhanh và ngon, czyli szybką i pyszną zupę pho z kurczakiem pochodzi z książki Phở - Kultowa zupa z Wietnamu - Simi i Stefan Leistner
Phở to danie lekkie, zdrowe i smaczne. To nie tylko jedna z najsłynniejszych zup z makaronem, to także prawdopodobnie jedna z najbardziej różnorodnych zup na świecie. Świetnie smakuje zarówno z wołowiną, jak i z kurczakiem, a także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.
Tę pyszną zupę z makaronem ryżowym można też przygotować w domu, używając kilku prostych składników. Książka „Pho. Kultowa zupa z Wietnamu” zawiera znacznie więcej niż same przepisy na tą niezwykłą zupę. Znajdziemy w niej także bardzo ciekawe informacje o kulturze kulinarnej Wietnamu, o tamtejszym streetfoodzie i historię zupy Pho, która w tej chwili jest jedną z najpopularniejszych zup na świecie.
Nigdy wcześniej nie robiłam w domu tej słynnej zupy. Zgromadziłam więc wszystkie produkty i zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu przygotowałam Phở!
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka , któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki
życie od kuchni 2022-01-12 07:46:42
Ta zupa ma cudowną rozgrzewająca moc. Uwielbiam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.