Pomidorowa zupa na gorąco lub chłodnik. Letnia zupa krem z pomidorów, moreli z koprem włoskim

Zupa na gorąco czy chłodnik? Ty wybierasz!

Chłodnik pomidorowo morelowy to wyjątkowo letnia zupa. Swój smak zawdzięcza dojrzałym w słońcu pomidorom i owocowej słodyczy moreli. Sierpień to najlepszy czas na przygotowanie tej zupy, ponieważ wtedy to pomidory i morele dojrzewają i są gotowe do zbioru.

chłodnik zupa krem pomidory morele fenkuł

Pomidory do zupy możemy upiec w piekarniku, tak jak jest w przepisie. Możemy również do zupy wykorzystać pomidory pieczone latem w niskiej temperaturze i zamrożone. Dzięki temu smakiem zupy z pysznymi, dojrzałymi w słońcu pomidorami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Takie pomidory przygotujesz w sezonie z tego przepisu: pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej  

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • 150 g moreli
  • 50 g cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 250 ml soku pomidorowego lub passaty
  • 300 g bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 10 g świeżego obranego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie kilka plastrów wędzonej surowej szynki
  • opcjonalnie olej chili

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Pomidory i morele przekrawamy na pół. Wycinamy z pomidorów szypułki, z moreli wyjmujemy pestki i układamy na blasze skórą do dołu. Oprószamy solą, skrapiamy łyżką oliwy, pieczemy około godziny.
  3. Nasiona kopru włoskiego i kolendry miażdżymy grubo w moździerzu.
  4. Cebulę i chili kroimy w paski i podsmażamy 2 - 3 minuty na łyżce oliwy, najlepiej w dużym rondlu. Dodajemy mieszankę przypraw, krótko smażymy.
  5. Dodajemy pieczone pomidory z morelami, bulion i sok pomidorowy. Całość gotujemy około 10 minut.
  6.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty imbir i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.  Następnie całość miksujemy na krem. Jeżeli chcemy z zupy przygotować chłodnik wówczas przestudzoną schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  7. Koper włoski kroimy na cienkie plastry. Możemy to zrobić ostrym nożem lub użyć tzw. mandoliny. Plastry kopru obsmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie, oprószamy lekko solą. Tak przygotowuję koper, jeżeli jem zupę na gorąco. Do chłodnika polecam plastry kopru surowe. Skrapiamy je wówczas oliwą, sokiem z cytryny lub pomarańczy, solimy i odstawiamy na 10 minut.  
  8. Zupę pomidorowo - morelową rozlewamy do głębokich talerzy, dodajemy plastry kopru włoskiego i ewentualnie szynkę. Jeżeli lubicie pikantne zupy polecam dodatkowo skropić olejem chili.

Nasiona kopru włoskiego (fennel), ziarna kolendry, czy olej chili możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

Zobacz również

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Bullinada - katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem

bullinada-katalonska-zupa-rybna-zabielana-czosnkowym-majonezem

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.