Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i aromatycznym kremem crème fraîche. Wzbogacona serem feta, odrobiną chili i świeżymi ziołami. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili to pyszne danie, które jest zarówno proste w przygotowaniu, jak i niezwykle smakowite. Delikatność zielonego groszku, słoność fety i lekka pikantność chili tworzą harmonijną kompozycję smakową.
Dodatek kremowego crème fraîche nadaje zupie aksamitnej konsystencji, a świeże zioła dodatkowego aromatu. To idealna propozycja na letni obiad lub przystawkę podczas różnych przyjęć. Przygotuj to wyjątkowe danie i ciesz się prostym, a zarazem wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów.
SKŁADNIKI
- 100 g szalotki
- 150 g obranych ziemniaków
- 30 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 700 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- sól
- 450 g groszek zielony - mrożony lub młody świeży
- garść liści bazylii
- 1 łyżeczka sok z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 200 ml crème fraîche - gęsta śmietana
- feta do podania - tyle ile lubimy
- płatki chili
- świeże zioła
- otarta skórka z limonki
WYKONANIE
- Szalotki przekrawamy na pół i kroimy je w poprzek na cienkie paski.
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze kawałki.
- Podgrzewamy połowę masła w rondlu i smażymy szalotki, aż staną się szkliste.
- Wlewamy białe wino i redukujemy je o połowę.
- Dodajemy bulion i ziemniaki, lekko doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Groszek mrożony przepłukujemy zimną wodą na sitku, odstawiamy na 10 minut.
- W blenderze miksujemy pozostałe miękkie masło z bazylią.
- Crème fraîche mieszamy z miodem, sokiem z limonki lub cytryny, szczyptą soli, aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Pod koniec gotowania dodajemy do zupy rozmrożony groszek i zmiksowane crème fraîche, gotujemy przez kolejne 5 minut, nie dłużej.
- Przelewamy zupę do blendera kuchennego.
- Dodajemy bazyliowe masło i miksujemy na krem.
- Zupę przelewamy do talerzy, na wierzch kruszymy ser feta, posypujemy chili, ewentualnie otartą skórką z limonki i świeżymi ziołami - bazylią, miętą, szczypiorkiem.
PORADY
Jeśli lubisz zupę bardziej kwaśną, dodaj więcej soku z limonki lub cytryny.
Crème fraîche, kremowa i gęsta śmietana, dostępna jest w większych sklepach spożywczych, ale możesz również przygotować ją samodzielnie. Oto prosty przepis na domową crème fraîche
Aby zupa zachowała swój świeży, zielony kolor gotuj zupę tylko 5 minut, zgodnie z przepisem. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że groszek zmieni kolor.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.