Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i aromatycznym kremem crème fraîche. Wzbogacona serem feta, odrobiną chili i świeżymi ziołami. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili to pyszne danie, które jest zarówno proste w przygotowaniu, jak i niezwykle smakowite. Delikatność zielonego groszku, słoność fety i lekka pikantność chili tworzą harmonijną kompozycję smakową.

Dodatek kremowego crème fraîche nadaje zupie aksamitnej konsystencji, a świeże zioła dodatkowego aromatu. To idealna propozycja na letni obiad lub przystawkę podczas różnych przyjęć. Przygotuj to wyjątkowe danie i ciesz się prostym, a zarazem wyjątkowym połączeniem smaków i aromatów.

Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i aromatycznym kremem crème fraîche. Wzbogacona serem feta, odrobiną chili i świeżymi ziołami. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

SKŁADNIKI

  • 100 g szalotki
  • 150 g obranych ziemniaków
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • 450 g groszek zielony - mrożony lub młody świeży
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka sok z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml crème fraîche - gęsta śmietana
  • feta do podania - tyle ile lubimy
  • płatki chili
  • świeże zioła
  • otarta skórka z limonki

WYKONANIE

  1. Szalotki przekrawamy na pół i kroimy je w poprzek na cienkie paski.
  2. Obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze kawałki.
  3. Podgrzewamy połowę masła w rondlu i smażymy szalotki, aż staną się szkliste.
  4. Wlewamy białe wino i redukujemy je o połowę.
  5. Dodajemy bulion i ziemniaki, lekko doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Groszek mrożony przepłukujemy zimną wodą na sitku, odstawiamy na 10 minut.
  7. W blenderze miksujemy pozostałe miękkie masło z bazylią.
  8. Crème fraîche mieszamy z miodem, sokiem z limonki lub cytryny, szczyptą soli, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  9. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy rozmrożony groszek i zmiksowane crème fraîche, gotujemy przez kolejne 5 minut, nie dłużej.
  10. Przelewamy zupę do blendera kuchennego.
  11. Dodajemy bazyliowe masło i miksujemy na krem.
  12. Zupę przelewamy do talerzy, na wierzch kruszymy ser feta, posypujemy chili, ewentualnie otartą skórką z limonki i świeżymi ziołami - bazylią, miętą, szczypiorkiem.
Kremowa zupa z zielonego groszku z fetą i chili. Delikatnie doprawiona białym winem i aromatycznym kremem crème fraîche. Wzbogacona serem feta, odrobiną chili i świeżymi ziołami.

PORADY

Jeśli lubisz zupę bardziej kwaśną, dodaj więcej soku z limonki lub cytryny.

Crème fraîche, kremowa i gęsta śmietana, dostępna jest w większych sklepach spożywczych, ale możesz również przygotować ją samodzielnie. Oto prosty przepis na domową crème fraîche

Aby zupa zachowała swój świeży, zielony kolor gotuj zupę tylko 5 minut, zgodnie z przepisem. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że groszek zmieni kolor.

Zobacz również

Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

wytrawna-orkiszowa-tarta-galette-z-ricotta-ziemniakami-burakiem-i-kielbasa

Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

zupa-selerowa-z-imbirem-prazonymi-jablkami-i-chipsami-z-selera

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką...

roladki-z-grillowanego-baklazana-nadziane-tunczykiem-ciecierzyca-papryka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.