Nalewka z kwiatów czarnego bzu - nalewka z kwiatów hyćki

Domowe nalewki - nalewka z kwiatów dzikiego czarnego bzu. Hyćka, czarny dziki bez. Aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu, nalewka z kwiatów hyćki.

Jak w prosty sposób przygotować aromatyczną nalewkę z kwiatów czarnego bzu?

Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy kwiatów czarnego dzikiego bzu ścinamy w pełni kwitnienia roślin. Najlepiej nożyczkami delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu.  Z części kwiatostanów przygotowałam pyszny syrop z hyćki o którym pisałam wcześniej, z pozostałych zrobiłam nalewkę.


SKŁADNIKI

  • 50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 3 cytryny
  • 500 - 700 g cukru
  • 1 l wody
  • 1 l alkoholu nalewkowego 70%

WYKONANIE

  1. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
  2. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego.
  3. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn, naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i przewiewne miejsce, maksymalnie na tydzień.
  4. Codziennie mieszamy i pilnujemy aby nie doszło do fermentacji!
  5. Po 4 -7 dniach sok przelewamy przez sito wyłożone gazą, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki.
  6. Do soku dolewamy 1 l alkoholu, przelewamy do gąsiorka, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
  7. Po upływie 4 tygodni, nalewkę musimy dokładnie przefiltrować i przelać do butelek.
  8. Czas oczekiwania jest trudny do określenia, wstępna degustacja wskazana jest już przy przelewaniu, filtrowaniu, odcedzaniu.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W większości przepisów, które znalazłam do tej nalewki dodaje się 700 g cukru na porcję. W moim domu preferujemy jednak nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie nalewki dodajcie cukru odpowiednio więcej.
  • Cytryny zwykle dodaję w plastrach razem ze skórką. Jeżeli jednak owoc ma zbyt grubą skórę to najpierw obieram cienko samą skórkę, potem obieram białe albedo. Do nalewki dodaję tylko cienką skórkę i plastry cytryny bez albedo.
  • Rozcieńczanie spirytusu do uzyskania 1 l 70% alkoholu: 740 ml spirytusu 95% mieszamy z 290 ml wody (przegotowanej, ostudzonej)

Kategorie

Z KUCHNINalewki

Zobacz również

Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu - hyćka

syrop-z-kwiatow-czarnego-dzikiego-bzu-syrop-z-hycki

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

majowy-miodek-syrop-z-mniszka-lekarskiego

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Komentarze

To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-05-22 13:10:42

My w przypadku nalewki z ananasem dodajemy nieco więcej cukru, ale też wersja, którą przygotowujemy jest bardziej "procentowa" :D

Odpowiedz

Jswm 2018-05-24 10:42:38

czy syrop powinien przykryć kwiaty? bo u mnie sięga do 1/3 wysokości naczynia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-24 11:00:51

🤔🤔🤔 może to kwestia wielkości baldachów kwiatowych? Do tej nalewki użyliśmy niby dużych... były przykryte ...

Odpowiedz

Krystyna 2021-06-19 07:02:00

Pani Aniu, mądre słowa o kontrakcji objętościowej są zbędne. Po prosty 740 + 290 = 1030, a więc więcej niż 1 litr.
Ja robię ze spirytusu 96% i wychodzi pyszna.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:48:11

Marny ze mnie chemik, więc w odpowiedzi na pytania czytelników znalazłam taką informację i ją załączyłam. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Bogdan 2022-06-07 22:09:05

A jak pilnować, żeby nie doszło do fermentacji nastawu? Ma ktoś jakiś pomysł?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-08 10:26:17

Najlepsza i najprostsza będzie codzienna kontrola organoleptyczna 🙂

Odpowiedz

Aga 2023-06-16 18:24:39

po czym poznam, że sfermentowało, czy po pianie...?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-06-17 17:17:55

Myślę, że po lekko winnym zapachu, ale "pracująca" piana też może oznaczać proces fermentacji

Odpowiedz

Agnieszka 2023-06-17 18:16:10

czyli do wywalenia:(((

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-06-18 18:23:28

Jeżeli fermentuje, nie ma pleśni to może ocet z tego wyjdzie?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.