Domowe nalewki - nalewka z kwiatów dzikiego czarnego bzu. Hyćka, czarny dziki bez. Aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu, nalewka z kwiatów hyćki.
Jak w prosty sposób przygotować aromatyczną nalewkę z kwiatów czarnego bzu?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy kwiatów czarnego dzikiego bzu ścinamy w pełni kwitnienia roślin. Najlepiej nożyczkami delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu. Z części kwiatostanów przygotowałam pyszny syrop z hyćki o którym pisałam wcześniej, z pozostałych zrobiłam nalewkę.
SKŁADNIKI
- 50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu
- 3 cytryny
- 500 - 700 g cukru
- 1 l wody
- 1 l alkoholu nalewkowego 70%
WYKONANIE
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
- Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego.
- Kwiaty przekładamy plastrami cytryn, naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i przewiewne miejsce, maksymalnie na tydzień.
- Codziennie mieszamy i pilnujemy aby nie doszło do fermentacji!
- Po 4 -7 dniach sok przelewamy przez sito wyłożone gazą, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki.
- Do soku dolewamy 1 l alkoholu, przelewamy do gąsiorka, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
- Po upływie 4 tygodni, nalewkę musimy dokładnie przefiltrować i przelać do butelek.
- Czas oczekiwania jest trudny do określenia, wstępna degustacja wskazana jest już przy przelewaniu, filtrowaniu, odcedzaniu.
PORADY I WSKAZÓWKI
- W większości przepisów, które znalazłam do tej nalewki dodaje się 700 g cukru na porcję. W moim domu preferujemy jednak nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie nalewki dodajcie cukru odpowiednio więcej.
- Cytryny zwykle dodaję w plastrach razem ze skórką. Jeżeli jednak owoc ma zbyt grubą skórę to najpierw obieram cienko samą skórkę, potem obieram białe albedo. Do nalewki dodaję tylko cienką skórkę i plastry cytryny bez albedo.
- Rozcieńczanie spirytusu do uzyskania 1 l 70% alkoholu: 740 ml spirytusu 95% mieszamy z 290 ml wody (przegotowanej, ostudzonej)
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-05-22 13:10:42
My w przypadku nalewki z ananasem dodajemy nieco więcej cukru, ale też wersja, którą przygotowujemy jest bardziej "procentowa" :D
Odpowiedz
Jswm 2018-05-24 10:42:38
czy syrop powinien przykryć kwiaty? bo u mnie sięga do 1/3 wysokości naczynia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-24 11:00:51
🤔🤔🤔 może to kwestia wielkości baldachów kwiatowych? Do tej nalewki użyliśmy niby dużych... były przykryte ...
Odpowiedz
Krystyna 2021-06-19 07:02:00
Pani Aniu, mądre słowa o kontrakcji objętościowej są zbędne. Po prosty 740 + 290 = 1030, a więc więcej niż 1 litr.
Ja robię ze spirytusu 96% i wychodzi pyszna.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-20 14:48:11
Marny ze mnie chemik, więc w odpowiedzi na pytania czytelników znalazłam taką informację i ją załączyłam. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Bogdan 2022-06-07 22:09:05
A jak pilnować, żeby nie doszło do fermentacji nastawu? Ma ktoś jakiś pomysł?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-08 10:26:17
Najlepsza i najprostsza będzie codzienna kontrola organoleptyczna 🙂
Odpowiedz
Aga 2023-06-16 18:24:39
po czym poznam, że sfermentowało, czy po pianie...?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-06-17 17:17:55
Myślę, że po lekko winnym zapachu, ale "pracująca" piana też może oznaczać proces fermentacji
Odpowiedz
Agnieszka 2023-06-17 18:16:10
czyli do wywalenia:(((
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-06-18 18:23:28
Jeżeli fermentuje, nie ma pleśni to może ocet z tego wyjdzie?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.