Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi

Delikatne, mięciutkie bananowe rogaliki z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich. Domowe drożdżowe rogale na słodkie śniadanie lub na deser

Przepis pochodzi z bloga Candy Company a rogaliki upiekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie.


Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu.  

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 ml mleka
  • 500 g mąki (plus dodatkowe 50 - 100 g jeśli zajdzie potrzeba)
  • 50 g cukru kokosowego (lub innego)
  • 2 jajka
  • 170 g puree z banana (bez skórki - około 1,5 banana)
  • 100 g rozpuszczonego masła

NADZIENIE

  • 2-3 jabłka - 550 g (najlepsza szara reneta)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego)
  • szczypta cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych i  uprażonych

LUKIER

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych i  uprażonych

WYKONANIE

CIASTO

Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się połączy dodajemy masło i wyrabiamy ponownie przez około 15 minut, aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby możemy dosypać mąki.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy orzechami.

NADZIENIE

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną.

LUKIER

Cukier, masło i mleko mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier powinien być gęsty, ponieważ wykładamy go na gorące rogaliki i pod wpływem temperatury powinien rozlać się i stworzyć skorupkę. Kiedy lukier rozpłynie się na rogalach od razu posypujemy posiekanymi orzechami.

Rogaliki u innych:
Dorcia w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Słodko - słone
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Tajemnice smaku
Kolorowy talerz
Jaśminowa kuchnia
Stare Gary
Ala piecze i gotuje
Matka Wariatka
Blon Dyśka

Zobacz również

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

odwrocone-cynamonowe-buleczki-z-orzechami-w-karmelu

Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli z jabłkiem i z rodzynkami

szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-i-z-rodzynkami

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Komentarze

Dorota Owczarek 2019-03-18 17:03:29

Piękne i pyszne rogale, fajnie się razem wypiekało znowu, dziękuję 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-03-18 17:25:49

Rogale były bardzo pyszne, a wspólne wypiekanie to fajna zabawa 🙂

Odpowiedz

Alina 2019-03-19 10:01:46

Dziękuję za wspólne wypiekanie, piękne masz te rogale.

Odpowiedz

Bożena 2019-03-19 16:46:45

Dziękuję za wspólne pieczenie pysznych rogalików.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.