Bułeczki śniadaniowe. Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową
Z cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem propozycja wspólnego wypiekania bułek metodą solno - drożdżową. Zaintrygował mnie ten przepis, no bo jak to możliwe - sól, woda, drożdże? A jednak można. Bułki są bardzo proste w wykonaniu, ładnie wyrastają, są puszyste, miękkie i smaczne.
Przepis z bloga "Matka Wariatka" ja zmieniłam mąkę typ 650 na chlebową typ 750, bo taka akurat była w domu.
SKŁADNIKI na 12 bułek
ROZTWÓR SOLNO - DROŻDŻOWY
- 100 g wody
- 10 g soli
- 10 g świeżych drożdży
CIASTO
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 200 g wody
- 15 g płynnego miodu
- 10 g masła
- roztwór solno - drożdżowy
WYKONANIE
ROZTWÓR SOLNO - DROŻDŻOWY
Dzień przed pieczeniem do słoika wlewamy wodę, dodajemy sól, zakręcamy słoik. Mieszamy, aż sól się rozpuści, wtedy dodajemy drożdże, ponownie zakręcamy słoik i mieszamy do rozpuszczenia. Słoik z roztworem wstawiamy na noc do lodówki.
CIASTO
Następnego dnia do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztwór solno - drożdżowy, miód, wodę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 równych kawałków, z których formujemy okrągłe bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy ostrym nożem na krzyż, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą, piekarnik nagrzewamy do temperatury 250°C. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 - 15 minut.
Smacznego!
* Przepis z Piekarniczej Braci na FB Bułki wypiekały:
Matka Wariatka
Moje Małe Czarowanie
Piekę bo lubię
Tajemnice smaku
Joanna Krych zdjęcie na FB
Jaśminowa kuchnia
Magiczne życie Marty
Buszująca w kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy talerz
Marta 2019-05-12 19:57:25
Pięknie się prezentują. Pyszne bułeczki. Pozdrawiam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-13 10:46:39
Tak, bułeczki są bardzo smaczne 🙂 Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dorota Owczarek 2019-05-13 18:59:03
Cudne Ci sie upiekły 🙂 Zapraszam ponownie za tydzień 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-14 11:46:44
Dziękuje Dorotko, jak tylko będę mogła bardzo chętnie 🙂 Podoba mi się takie wspólne wypiekanie 🙂
Odpowiedz
Kasia 2019-05-22 13:27:49
Chciałabym zapytać jak długo można przechowywać roztwór solno drożdzowy?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-22 19:13:24
Dobre pytanie! ...ale, nie wiem... Bułki piekłam w ramach cyklu „Wypiekanie na śniadanie” (link w opisie), gdzie organizatorki wydarzenia proponują przepis, a wszyscy chętni podejmują się wyzwania. Przepis pochodzi z grupy FB Piekarnicza brać, może tam ktoś bardziej doświadczony w piekarnictwie będzie wiedział. Pozdrawiam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.