Domowe wypieki, kolorowa chałka drożdżowa. Fioletowe ciasto marchewkowe z czarnej marchwi oraz ciasto szpinakowe, zielone.

Czarna marchew  to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru z czarnej marchwi używałam do zabarwienia na fioletowo bułek hamburgerowych.  Tym razem chciałam zabarwić marchewką chałkę, a dla kontrastu dodałam trochę zieleni ze szpinaku.  

Dodatek marchwi i szpinaku nie wpływa jakoś specjalnie na smak chałki, ale jest kolorowo, odrobinę warzywnie i wesoło.


SKŁADNIKI

CIASTO BIAŁE

  • 8 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki tortowej
  • 120 ml mleka
  • 15 g roztopionego masła
  • 20 g cukru

CIASTO SZPINAKOWE

  • 8 g drożdży
  • 200 g mąki tortowej
  • 20 g cukru
  • 15 g roztopionego masła
  • 60 ml mleka
  • 60 g świeżego szpinaku

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 8 g drożdży
  • 200 g mąki tortowej
  • 20 g cukru
  • 15 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 20 g świeżej obranej czarnej marchwi

DODATKOWO

  • 1 jajko

WYKONANIE

CIASTO BIAŁE

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
  2. Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut.  
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około  1,5 godziny.

CIASTO SZPINAKOWE - ZIELONE

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
  2. Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut. 
  3. Szpinak miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
  4. Do miski z drożdżami  dodajemy pozostałe składniki , szpinakowy mus i  wyrabiamy ciasto.
  5. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około  1,5 godziny.

CIASTO MARCHEWKOWE - FIOLETOWE

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę mleka.
  2. Mieszamy aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy na 10 minut. 
  3. Marchewkę drobno kroimy i  miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
  4. Do miski z drożdżami  dodajemy pozostałe składniki, marchewkowy mus i  wyrabiamy ciasto.
  5. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około  1,5 godziny.

CHAŁKA

  1. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.  
  2. Z każdej porcji formujemy po 2 wałki, każdy o długości około 60 cm.
  3. Otrzymamy 6 wałków, po 2 z każdego koloru, z których zaplatamy dwie trójkolorowe chałki.
  4. Uplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Tuż przed pieczeniem chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  6. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut.

Zobacz również

Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka

Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

chlebowy-wieniec-swiateczny-pszenny-chleb-z-makiem-na-zakwasie

Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem

chalka-z-zielona-herbata-matcha-i-makiem

Tosty jednorożca - Tęczowe tosty - Unicorn toast

tosty-jednorozca-teczowe-tosty-unicorn-toast

Komentarze

Magda 2019-05-31 09:17:12

Super!!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-31 23:24:35

dziękuję 🙂

Odpowiedz

Patrycja Reszko 2019-06-04 19:18:05

Chałki wyglądają obłędnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 11:59:37

Dziękuję bardzo, kolory to sama natura...

Odpowiedz

Jim Beam 2019-10-20 08:02:00

Witam czy wyjdzie mi ta chalka jak dodam kakao,czekolada,miód itp. Ja lubie słodkości

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-21 11:49:15

Ta chałka jest w miarę słodka, ale zawsze można kromkę posmarować obficie miodem, dżemem albo nutellą i będzie baaaardzo słodko 😉

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-07 20:26:44

Fantastyczna, genialna, piękna .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-09 01:54:50

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.