Puszysty sernik z borówkami na płatkach kukurydzianych z czekoladą

Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady

Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika, szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie spożywają glutenu. Ale zwykłe płatki byłyby trochę nudne, więc, żeby podkręcić ich smak zmieszałam je z gorzką czekoladą. Część wyłożyłam na dno sernika, a część dałam na wierzch po upieczeniu, dzięki temu sernik zyskał pyszny i chrupiący dodatek.

Sernik z borowkami i czekoladowymi platkami

Puszysty, delikatny sernik z borówkami, na spodzie z płatków kukurydzianych to bardzo łatwy, szybki i pyszny deser.  Żeby sernik był aksamitny i delikatny, do trzykrotnie zmielonego twarogu dodaję serek mascarpone.  Możemy sobie ułatwić zadanie i wykorzystać twaróg gotowy, z wiaderka z dodatkiem serka mascarpone.

SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm

CZEKOLADOWE PŁATKI

  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%

SERNIK

  • 3 jaja
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 80 g cukru (20 g do białek, 60 g do sera)
  • 500 g twaróg sernikowy z mascarpone (lub 300 g twarogu i 200 g mascarpone)
  • sok  z 1/2 cytryny
  • 20 g budyniu waniliowego w proszku
>WYKONANIE

CZEKOLADOWE PŁATKI

  1. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, zdejmujemy z palnika.
  2. Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i wykładamy warstwę na papier do pieczenia.
  3. Odstawiamy na bok, aż płatki w czekoladzie przestygną.

SERNIK

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Z białek ubijamy na sztywno pianę z dodatkiem 20 g cukru.
  3. W drugiej misce mieszamy żółtka z 60 g cukru, sokiem z cytryny,  dodajemy ser i proszek budyniowy.
  4. Połowę płatków kukurydzianych w czekoladzie delikatnie kruszmy (rozdzielamy) na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe płatki odkładamy na później.
  5. Do masy serowej dodajemy ubite białka oraz 200 g borówek i bardzo delikatnie mieszamy.
  6. Wylewamy całość na płatki kukurydziane i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku przez około 1 godzinę.
  7. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  8. Po przestudzeniu na wierzch sernika wykładamy pozostałe płatki kukurydziane i borówki.

Zobacz również

Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim mlekiem

serniczki-z-czekoladowymi-kukurydzianymi-platkami-i-slodkim-zageszczonym-mlekiem

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.