Bürli, czyli tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron. Domowe drożdżowe bułeczki, idealne na śniadanie
Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa do użycia.
Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą. Pieczemy je wspólnie we wrześniowej Piekarni Amber.
SKŁADNIKI
WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA
- 50 g winogron
- 10 g miodu
- 200 g wody
ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ
- 150 g wody drożdżowej
- 150 g mąki pszennej typ 550
CIASTO WŁAŚCIWE
- zaczyn z wodą drożdżową
- 2 g świeżych drożdży
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 260 g wody
- 12 g soli
WYKONANIE
WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA
- Winogrona i pozostałe składniki umieszczamy w butelce, zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni.
- Codziennie wstrząsamy butelką i codziennie ją otwieramy.
- Jeżeli po dwóch dniach woda nie zacznie się pienić, stawiamy butelkę w cieplejszym miejscu - temperatura 25 - 30°C.
- Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia.
ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ
- W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką.
- Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
CIASTO WŁAŚCIWE
- Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże.
- Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 - 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez 6 minut.
- Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut na posypanej mąką stolnicy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych porcji.
- Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułki układamy po dwie obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C.
- Gdy piekarnik będzie gorący wstawiamy do niego żaroodporna miskę z wodą.
- Pieczemy bürli przez 30 minut, po 15 minutach otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika, aby para mogła się wydostać.
- Upieczone bürli przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Gucio 2019-09-23 21:36:33
Wzorcowe upiekłaś bułeczki - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-23 21:41:59
Dziękuję, już myślałam, że nic z tego nie wyjdzie bo woda z winogronami nie chciała pracować... ale udało się. Do następnego wspólnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Kamila 2019-09-23 22:20:26
Łał! Wspaniały widok!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:29
🙂
Odpowiedz
Amber 2019-09-23 22:49:06
Cieszę się, że się udało!
Bułki pięknie Ci się upiekły.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:08:35
Ciepły kaloryfer pomógł 😉
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2019-09-24 06:07:30
Wyglądają wspaniale. Wszystkie równiutkie, jednakowe :) Gratuluje i dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:07:49
Dziękuję, bardzo lubię z Wami wypiekać 🙂
Odpowiedz
Dorota 2019-09-24 17:52:51
Cudne buły, upiekły się znakomicie 🙂 Ja spóźniłam się chwilę z linkiem ale piekłam o czasie, smakowały super.
Dziękuję za wrzesniowe wypiekanie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 18:31:18
Tak, bułki są smakowite 🙂 A wspólne wypiekanie to świetna zabawa 😉 Pozdrawiam
Odpowiedz
Marzena 2019-09-25 13:35:19
Wyglądają cudnie🙂 Takie idealnie piękne🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-27 14:13:43
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.