Oscypek, scypek, serek góralski z karmelizowanym ananasem.
Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. Oto propozycja się o delikatne przełamanie tego klasycznego już połączenia. Kolorystyka dania może nie jest tak kontrastowa, ale smak na pewno zaskakuje.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Ananasa obierz, pokrój na plastry, wytnij środek, podziel na małe kawałki.
- Na patelnię wsyp cukier i dodaj sok z limony, podgrzewaj, aż zacznie się karmelizować.
- Na rozgrzany karmel wrzuć kawałki ananasa, delikatnie wymieszaj. Ananas w trakcie podgrzewania puszcza sok - smaż do momentu częściowej jego redukcji. Celem jest uzyskanie owoców w syropie.
- Serki góralskie obsmaż na klarowanym maśle na złoty kolor.
- Na talerz wyłóż smażone, gorące serki, dodaj karmelizowanego ananasa.
- Całość posyp otartą skórką z limonki i udekoruj miętą.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Możesz skarmelizować całego ananasa (z odpowiednio proporcjonalną ilością cukru i soku z limony).
- Karmelizowany ananas możesz go przechowywać kilka dni w lodówce i wykorzystywać do innych dań, np do owsianki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.