Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem.
Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym.
A dlaczego warkocz? Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć ;-)
Składnik
1 średni burak
1 łyżka konfitury z żurawiny
1 łyżka octu winnego czerwonego
pleciony warkocz „oscypkowy”
1 łyżeczka masła klarowanego
roszponka
garść prażonych orzechów włoskich
Sos
2 łyżki soku z limony
2 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz
WYKONANIE
Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm).
Na patelnię wrzucamy konfiturę z żurawiny, dodajemy sok z limonki, lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy plasterki buraków i obsmażamy w konfiturze z obu stron.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron.
W tym samym czasie składniki sosu łączymy ze sobą oraz prażymy orzechy na suchej patelni na złoty kolor.
Na talerzu rozkładamy rukolę, wcześniej umytą i wysuszoną , na niej kładziemy plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polewamy sosem, układamy warkocz, posypujemy podprażonymi orzechami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.