Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką

SKŁADNIKIKOMENTARZE

Śniadanie lub deser w słoiku. Kasza jaglana z jogurtem i owocami - borówkami amerykańskimi i śliwkami

Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest jak eliksir młodości.

Jedzmy więc kaszę jaglaną.

Jak prawidłowo ugotować złocistą jagłę?

Istnieje kilka metod na ugotowanie kaszy, testowałam różne, dziś opiszę przygotowanie kaszy z olejem kokosowym i kardamonem.

Ugotowaną kaszę przechowujemy w lodówce i przez kilka dni możemy z niej przygotowywać zarówno dania na słodko, jak i na słono.

Tym razem kasza jaglana będzie bohaterką w słodkim słoiku śniadaniowym.


Przygotowanie kaszy

  • 250 g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, żeby ociekła z wody.
W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy kardamon, wsypujemy kaszę, delikatnie podprażamy intensywnie mieszając.
Dolewamy ostrożnie wodę i zostawiamy na średnim ogniu, obserwujemy. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, a w kaszy pojawią się charakterystyczne kratery, z których uchodzi gorące powietrze, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 1/2 godziny. Garnek z grubym dnem będzie jeszcze trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.

SKŁADNIKI na słoik

Śliwki - do dekoracji przed układaniem warstw - śliwki drylujemy, kroimy w cieniutkie plasterki i obklejamy słoik od środka. Następnie szybko i delikatnie układamy warstwy:

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • polewamy syropem daktylowym
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej
  • garść owoców borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • syrop klonowy lub inny
  • uzupełniamy jogurtem
  • obsypujemy borówkami i ekspandowaną kaszą

Słoik możemy przygotować wieczorem i rano raczyć się gotowym, zdrowym posiłkiem, albo wrzucić do torby i zabrać do pracy, szkoły lub w podróż. Nie zapomnijcie o łyżeczce.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

pieczone-w-sloiku-ciasto-jogurtowe-z-borowkami

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Deser mango - czarna porzeczka - jogurt - jagła

deser-mango-czarna-porzeczka-jogurt-jagla

Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą

mus-z-czarnych-jagod-jogurtu-chia-z-granola

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.