Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło selenu, warto więc wprowadzić je do naszej diety.
Mus orzechowy z jogurtem, kakao, syropem z agawy jest naszą propozycją, jak możemy wykorzystać orzechy brazylijskie np. w warstwowych słoiczkach śniadaniowych.
Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 350 ml
100 g orzechów brazylijskich
1 łyżeczka kakao
2 łyżki syropu z agawy
150 ml jogurtu naturalnego
3 figi
2 garści borówek amerykańskich
10 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej
2 orzechy brazylijskie do dekoracji
WYKONANIE
Orzechy brazylijskie miksujemy na proszek, następnie dodajemy jogurt, kakao i syrop z agawy i raz jeszcze miksujemy na mus.
Figi myjemy, osuszamy, jedną kroimy w cienkie plasterki i przyklejamy od wewnątrz do ścianek słoika. Pozostałe dwie nacinamy od góry na krzyż (nie przecinamy do samego końca) i lekko rozchylamy.
Słoiczki napełniamy składnikami w kolejności :
- mus orzechowy,
- borówki amerykańskie,
- kasza jaglana ekspandowana,
- mus orzechowy.
Na koniec dekorujemy rozciętą figą, ekspandowaną kaszą jaglaną, borówkami oraz orzechem brazylijskim.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.