Podkarpackie marynowane grzyby

Krótka wizyta na Podkarpaciu, spacer po lesie i pełen kosz grzybów. Duże okazy zostały ususzone, a śliczne maluszki wylądowały w marynacie. Z podróży przywożę różne pamiątki, tym razem są to domowe przetwory

Marynowane grzyby

SKŁADNIKI

  • grzyby

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 4 -5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
podkarpackie grzyby

WYKONANIE

  1. Oczyszczone grzyby zalewamy posoloną wodą i gotujemy około 10 min.
  2. W drugim garnku zagotowujemy zalewę z przyprawami.
  3. Obgotowane grzyby rozłożyć luźno do słoików.
  4. Do każdego słoika wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy i zalać wrzącą zalewą.
  5. Słoiki natychmiast odwrócić do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

papryka-w-marynacie-marynowane-male-papryczki

Sałatka ziemniaczana z jajkami i sosem z marynowanymi podgrzybkami

salatka-ziemniaczana-z-jajkami-i-sosem-z-marynowanymi-podgrzybkami

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.