Podkarpackie marynowane grzyby
Krótka wizyta na Podkarpaciu, spacer po lesie i pełen kosz grzybów. Duże okazy zostały ususzone, a śliczne maluszki wylądowały w marynacie. Z podróży przywożę różne pamiątki, tym razem są to domowe przetwory

SKŁADNIKI
- grzyby
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 5 płaskich łyżek cukru
- 4 -5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 15 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki gorczycy

WYKONANIE
- Oczyszczone grzyby zalewamy posoloną wodą i gotujemy około 10 min.
- W drugim garnku zagotowujemy zalewę z przyprawami.
- Obgotowane grzyby rozłożyć luźno do słoików.
- Do każdego słoika wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy i zalać wrzącą zalewą.
- Słoiki natychmiast odwrócić do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Zobacz również
Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

Sałatka ziemniaczana z jajkami i sosem z marynowanymi podgrzybkami

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.