Łatwe i szybkie ciasto z owocami pieczone w prodiżu
PRODIŻ - wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu.
W dzisiejszych książkach kucharskich trudno o informacje na temat prodiża. Po intensywnym poszukiwaniu trafiłyśmy na wzmiankę w "Kuchni Polskiej" Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego z 1997r. W rozdziale "Naczynia do obróbki cieplnej" jest napisane:
"W każdym gospodarstwie powinien być prodiż elektryczny. Można w nim piec ciasto, mięso i przygotowywać różne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości."

SKŁADNIKI
- 4 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 500 g malin, jeżyn, truskawek lub/i rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania ciasta


WYKONANIE
- Jajka ubijamy lub miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Owoce oczyszczamy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym.
- Prodiż smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do prodiża i wykładamy na nie owoce.
- Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Serdeczne podziękowania dla Grażynki za udostępnienie prodiża.
Zobacz również
Sernik z ...musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

Kate 2019-04-06 16:08:59
Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!
Odpowiedz
Ala 2019-09-07 23:09:43
Bez problemu kupisz w media expert !
Odpowiedz
Ala 2020-01-22 18:45:24
Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14
Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?
Odpowiedz
Kamila 2020-08-29 16:16:15
Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09
Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂
Odpowiedz
Yasmine 2020-07-19 01:12:35
Witam serdecznie
Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.
Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?
Dziękuję bardzo za odp.
2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.
PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10
Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.
Odpowiedz
Kamila 2020-08-29 16:17:47
Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39
Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂
Odpowiedz
Anda 2021-05-18 21:38:51
Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00
Dobry pomysł!
Odpowiedz
Anda 2021-06-18 09:42:36
ciasto udało się znakomicie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48
To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.