Łatwe i szybkie ciasto z owocami pieczone w prodiżu

PRODIŻ - wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu.

W dzisiejszych książkach kucharskich trudno o informacje na temat prodiża. Po intensywnym poszukiwaniu trafiłyśmy na wzmiankę w "Kuchni Polskiej" Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego z 1997r.  W rozdziale "Naczynia do obróbki cieplnej" jest napisane:

"W każdym gospodarstwie powinien być prodiż elektryczny. Można w nim piec ciasto, mięso i przygotowywać różne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości."

obraz3

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 500 g malin, jeżyn, truskawek lub/i rabarbaru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania ciasta
obraz1
obraz2

WYKONANIE

  1. Jajka ubijamy lub miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  2. Owoce oczyszczamy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym.
  3. Prodiż smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do prodiża i wykładamy na nie owoce.
  4. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
  5. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
obraz4
obraz6

Zapisz

ZapiszSerdeczne podziękowania dla Grażynki za udostępnienie prodiża.

Zapisz

Zobacz również

Sernik z ...musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową

sernik-z-musztarda-polany-fruzelina-malinowo-bazyliowa

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego

cytrynowe-gofry-z-makiem-z-sosem-z-jezyn-i-syropu-klonowego

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Komentarze

Kate 2019-04-06 16:08:59

Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!

Odpowiedz

Ala 2019-09-07 23:09:43

Bez problemu kupisz w media expert !

Odpowiedz

Ala 2020-01-22 18:45:24

Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14

Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?

Odpowiedz

Kamila 2020-08-29 16:16:15

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09

Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂

Odpowiedz

Yasmine 2020-07-19 01:12:35

Witam serdecznie

Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.

Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?


Dziękuję bardzo za odp.

2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.


PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10

Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.

Odpowiedz

Kamila 2020-08-29 16:17:47

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39

Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂

Odpowiedz

Anda 2021-05-18 21:38:51

Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00

Dobry pomysł!

Odpowiedz

Anda 2021-06-18 09:42:36

ciasto udało się znakomicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48

To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.