Gołąbki Grażynki

Gołąbki Grażynki

Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane  są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni  –  tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu 🙂

obraz7

Składniki

0,5 kg boczku gotowanego wędzonego

0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej

40 dkg ryżu

2 cebule

2 łyżki oleju

sól, pieprz

1 główka kapusty

1 litr bulionu

obraz2

Składniki na sos grzybowy

0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 🙂

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

1 cebula

125 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

obraz1

Wykonanie

Ryż gotujemy  zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy  ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze.  Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy.

Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut.

Wyjmujemy ostrożnie  kapustę z gorącej wody, studzimy i  rozbieramy  z liści. Wycinamy zgrubienia z  liści, następnie nakładamy  farsz, boki  liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej.

Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min.

 

Sos Grzybowy

Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.

obraz6

 

Gołąbki polewamy sosem grzybowym.

Smacznego !

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *