Gołąbki Grażynki
Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu 🙂
Składniki
0,5 kg boczku gotowanego wędzonego
0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej
40 dkg ryżu
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 główka kapusty
1 litr bulionu
Składniki na sos grzybowy
0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 🙂
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
125 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy.
Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut.
Wyjmujemy ostrożnie kapustę z gorącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Wycinamy zgrubienia z liści, następnie nakładamy farsz, boki liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej.
Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min.
Sos Grzybowy
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.
Gołąbki polewamy sosem grzybowym.
Smacznego !