Chipsy z jabłek
Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców.
Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które nie zostały potraktowane opryskiem, takie z robaczkami 🙂
Składniki
suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów
jabłka – ilość dowolna
cynamon – dla tych co lubią
Wykonanie
Jabłka myjemy, owoc dzielimy na 4 części, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie księżyce, o grubości ok 3mm. Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki. Część posypujemy cynamonem. Włączamy suszarkę i suszymy! Co jakiś czas warto zamieniać miejscami sitka, te z góry na dół i … odwrotnie 🙂
Po wysuszeniu, kiedy będą chrupkie, przechowujemy je w szczelnie zamkniętych słojach.
A jeśli uda nam się wszystkich nie zjeść, można wówczas wykorzystać owoce do kompotu . Wystarczy dokupić parę wędzonych śliwek, dodać nasze jabłka i mamy tradycyjny WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU!