Chipsy z jabłek

Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców.

Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które nie zostały potraktowane opryskiem, takie z robaczkami :-)

obraz3

Składniki

suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów

jabłka - ilość dowolna

cynamon - dla tych co lubią

Wykonanie

Jabłka myjemy, owoc dzielimy na 4 części, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie księżyce, o grubości ok 3mm. Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki. Część posypujemy cynamonem. Włączamy suszarkę i suszymy! Co jakiś czas warto zamieniać miejscami sitka, te z góry na dół i ... odwrotnie :-)

obraz2

Po wysuszeniu, kiedy będą chrupkie, przechowujemy je w szczelnie zamkniętych  słojach.

obraz1

A jeśli uda nam się wszystkich nie zjeść, można wówczas wykorzystać owoce do  kompotu . Wystarczy dokupić parę wędzonych śliwek, dodać nasze jabłka i mamy tradycyjny WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką

sloik-z-kasza-jaglana-borowka-jogurtem-i-sliwka

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem

czekoladowe-nalesniki-z-serkiem-waniliowym-i-bananami-z-rumem

Drink na Sylwestra, czyli wystrzałowa tequila z granatem

wystrzalowa-tequila-z-granatem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.