Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie ...znikają.


SKŁADNIKI

250g masła

150g brązowego cukru

2 jajka

500g mąki krupczatki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 budynie waniliowe bez cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)


WYKONANIE

Masło utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.

Wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, budynie).

Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami, zagnieść na gładkie ciasto i schłodzić w lodówce około 3 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 0,5 cm.

Wykrawać ciasteczka przy użyciu foremek.

Piec około 10 min w temperaturze 180°C (góra - dół, bez termoobiegu)


Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Drink na Sylwestra, czyli wystrzałowa tequila z granatem

wystrzalowa-tequila-z-granatem

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Komentarze

Katka 2017-03-10 11:13:13

Ciasteczka wyszły pyszne!
Świetny przepis:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.