Marynowany łosoś w buraczkach, chrzanie, koperku

Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej.  Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax  - łosoś, czyli  mniej więcej "pogrzebany łosoś". Ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali  w piasku by lekko sfermentowała.

Tego łososia też zakopiemy ale w soli i cukrze. Przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i schowamy do lodówki.


Składniki

500g łososia surowego ze skórą

150g gruboziarnistej soli kamiennej

30g cukru trzcinowego

30g chrzanu (świeżo tartego lub ze słoiczka)

250g buraczków surowych

40ml śliwowicy

1 pęczek koperku

1 limonka


Wykonanie

Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem zawinąć nią rybę.

Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.  Z limonki ścieramy skórę, sok wyciskamy. Koper drobno siekamy.

Łososia oczyszczamy z łusek i z ości, dokładnie obsuszamy papierowymi ręcznikami. Wykładamy do naczynia na folię, skórą w dół. Rybę równomiernie pokrywamy solą, cukrem. Na wierzch delikatnie rozsmarowujemy chrzan i układamy starte buraczki, skrapiamy śliwowica, sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki. Szczelnie zakrywamy folią. Dobrze jest czymś obciążyć, ja kładę deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami . Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie wyciągamy rybę spod "pierzyny" wszystkich ingrediencji, lekko płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia kroimy w cieniutkie plasterki, pod kątem. W lodówce przechowujemy do 2 tygodni, pod przykryciem (ja przykrywam papierem do pieczenia lub folią spożywczą).

Polecam również przepis na gravlaxa z wasabi

gravlax w buraczkach

Łososia możemy serwować na różne sposoby:

  • jak carpaccio, posypane twarożkiem i lekko skropione oliwą
  • z sosem chrzanowym, koperkowym, czosnkowym
  • jak sashimi
  • na grzance
  • ...

Smacznego!

Inspiracja - przepis Jamie’go Oliviera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Pasztet z pistacjami i Calvadosem

pasztet-z-pistacjami-i-calvadosem

Śledź pod pierzynką w kosteczkę ;-)

sledz-pod-pierzynka-w-kosteczke

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.