Sałatka z  buraczkiem,  roszponką, olejem lnianym  i serowym warkoczem.

Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym.

A dlaczego warkocz?  Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć ;-)

Składnik

1 średni burak

1 łyżka konfitury z żurawiny

1 łyżka octu winnego czerwonego

pleciony warkocz „oscypkowy”

1 łyżeczka masła klarowanego

roszponka

garść prażonych orzechów włoskich

Sos

2 łyżki soku z limony

2 łyżki oleju lnianego

sól, pieprz


Wykonanie

Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm).

Na patelnię wrzucamy konfiturę z  żurawiny, dodajemy sok z limonki, lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy  plasterki buraków i obsmażamy w konfiturze z obu stron.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron.

W tym samym czasie składniki sosu łączymy ze sobą oraz  prażymy orzechy na suchej patelni na złoty kolor.

Na talerzu rozkładamy rukolę, wcześniej umytą i wysuszoną , na niej kładziemy plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polewamy sosem, układamy warkocz, posypujemy podprażonymi orzechami.

Zapisz

Zobacz również

Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin

salatka-z-granatem-i-rozetkami-sera-tete-de-moin

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...

salatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-serem-feta-rukola-pomidorkami

Oscypek... scypek z karmelizowanym ananasem

oscypek-scypek-z-karmelizowanym-ananasem

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.