Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą
Zielony, delikatny i aksamitny mus z awokado, to pomysł na szybki i zdrowy deser.
Woda kokosowa, napój, który pozyskujemy z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Woda ta ceniona jest za swoje niesamowite właściwości zdrowotne, o których pisać nie będziemy. Treść pewnie byłaby dłuższa niż sam przepis :-). Dodatkowo w połączeniu z zaletami prozdrowotnymi awokado… dobrze, zostawmy przekaz tej wiedzy fachowcom, my skupmy się na musie 🙂
Aby zapobiec brązowieniu miąższu awokado, skrapia się je cytryną. My dodałyśmy sok z limony, nie tylko jednak przeciw brązowieniu, ale również dla walorów smakowych. Mimo to, zalecamy deser przyrządzić tuż przed podaniem, tym bardziej, że przygotowanie zajmuje tylko kilka minut 🙂
Tym razem użyłyśmy wody bezpośrednio z wnętrza kokosa, ale możemy również wykorzystać wodę kokosową z butelki, czy też z puszki.
Jeszcze jedna uwaga:
nie żałujcie sobie czekolady! My uwielbiamy 😉
Składniki
1 sztuka awokado
200ml wody z kokosa
sok z 1/2 limony
garść listków mięty
2 łyżki startej gorzkiej czekolady 70% …… dużo czekolady 😉
Wykonanie
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Z 1/2 limony wyciskamy sok. Liście mięty płuczemy i suszymy. Ostrym nożem nacinamy orzech kokosa z góry (powinniśmy trafić na ciemną plamkę, przez którą łatwo się przebić), wydobywamy z niego wodę. Miąższ z awokado, listki mięty, sok z limony i wodę z kokosa blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
Przekładamy do miseczki i nad nią tarkujemy czekoladę, tyle ile lubimy. Nie żałujmy sobie 🙂
Super przepis, aż nie wierzę, ze sama na to wcześniej nie wpadłam 😉
😉