Chrupiące poduszeczki - chrusty - faworki

W tłusty czwartek przygotowujemy pączki, pączusie serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą.... ma być słodko, tłusto i pysznie.


Ten przepis to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej  z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" z 1926 roku.  W książkowym przepisie z ciasta wyplatane są faworki i potem smażone na smalcu. Tutaj zamiast faworków będą poduszeczki a smalec zastąpimy olejem.

Oprócz chrustów przygotujcie jeszcze "pączki nad pączkami', czyli najpyszniejsze Pączki na zakwasie

Składniki

100 g masła

3 żółtka

500 - 600g mąki

skórka otarta z cytryny

20 ml rumu

140 ml kwaśnej śmietany

Do smażenia olej rzepakowy, do dekoracji cukier puder, do podania konfitura malinowa

Wykonanie

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w  folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy.  Dzięki temu wtłaczamy do ciasta dużo powietrza i po usmażeniu uzyskamy piękne pękate poduszeczki.

W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.

Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2mm, wycinamy radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli małe kwadraciki, wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obwicie obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą malinową.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe

waniliowe-kruche-ciasteczka-budyniowe

Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem

ciasto-rabarbarowe-migdalowe-ciasto-z-olejem-i-rabarbarem

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

odwrocone-cynamonowe-buleczki-z-orzechami-w-karmelu

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Komentarze

Znam czy nie znam? oto jest pytanie:) 2020-01-14 11:32:12

Zamiast tradycyjnego chrustu - taka pyszna nie-tradycyjna kombinacja - tak niewiele zmian potrzeba, by z czegoś znanego zrobić coś nieznanego. Wspaniały pomysł - piękny widok;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-15 00:18:10

Tak, to takie chrusty inaczej 😉 Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-23 20:21:39

Stare przepisy to klucz do sukcesu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-26 18:33:35

To prawda 🙂

Odpowiedz

Dorota 2022-02-23 12:16:43

Usmażyłam, są mega 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-23 17:15:13

Widziałam i słyszałam, jak cudnie skwierczały i podskakiwały w gorącym oleju 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.