Jak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą…. ma być słodko, tłusto i pysznie.
Ten przepis to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z “Uniwersalnej Książki Kucharskiej” z 1926 roku. W książkowym przepisie z ciasta wyplatane są faworki i potem smażone na smalcu. Tutaj zamiast faworków będą poduszeczki a smalec zastąpimy olejem.
Składniki
100 g masła
3 żółtka
500 – 600g mąki
skórka otarta z cytryny
20 ml rumu
140 ml kwaśnej śmietany
Do smażenia olej rzepakowy, do dekoracji cukier puder, do podania konfitura malinowa 🙂
Wykonanie
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy. Dzięki temu wtłaczamy do ciasta dużo powietrza i po usmażeniu uzyskamy piękne pękate poduszeczki.
W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2mm, wycinamy radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli małe kwadraciki, wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obwicie obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą malinową….mniam.
Smacznego!
Zamiast tradycyjnego chrustu – taka pyszna nie-tradycyjna kombinacja – tak niewiele zmian potrzeba, by z czegoś znanego zrobić coś nieznanego. Wspaniały pomysł – piękny widok;)
Tak, to takie chrusty inaczej 😉 Dziękuję 🙂
Stare przepisy to klucz do sukcesu.
To prawda 🙂