Chrupiące poduszeczki - chrusty - faworki
W tłusty czwartek przygotowujemy pączki, pączusie serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą.... ma być słodko, tłusto i pysznie.

Ten przepis to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" z 1926 roku. W książkowym przepisie z ciasta wyplatane są faworki i potem smażone na smalcu. Tutaj zamiast faworków będą poduszeczki a smalec zastąpimy olejem.
Oprócz chrustów przygotujcie jeszcze "pączki nad pączkami', czyli najpyszniejsze Pączki na zakwasie
Składniki
100 g masła
3 żółtka
500 - 600g mąki
skórka otarta z cytryny
20 ml rumu
140 ml kwaśnej śmietany
Do smażenia olej rzepakowy, do dekoracji cukier puder, do podania konfitura malinowa
Wykonanie
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy. Dzięki temu wtłaczamy do ciasta dużo powietrza i po usmażeniu uzyskamy piękne pękate poduszeczki.
W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2mm, wycinamy radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli małe kwadraciki, wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obwicie obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą malinową.
Zobacz również
Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe

Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

Znam czy nie znam? oto jest pytanie:) 2020-01-14 11:32:12
Zamiast tradycyjnego chrustu - taka pyszna nie-tradycyjna kombinacja - tak niewiele zmian potrzeba, by z czegoś znanego zrobić coś nieznanego. Wspaniały pomysł - piękny widok;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-15 00:18:10
Tak, to takie chrusty inaczej 😉 Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Bernadeta 2021-01-23 20:21:39
Stare przepisy to klucz do sukcesu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-26 18:33:35
To prawda 🙂
Odpowiedz
Dorota 2022-02-23 12:16:43
Usmażyłam, są mega 🙂 Pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-23 17:15:13
Widziałam i słyszałam, jak cudnie skwierczały i podskakiwały w gorącym oleju 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.