Jak ugotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana z olejem kokosowym lub masłem klarowanym (masło ghee) i kardamonem

kasza jaglana z kardamonem

SKŁADNIKI

  • 250 g suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub 1 łyżka klarownego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

WYKONANIE

  1. Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odkładamy na 10 minut, żeby lekko ociekła z wody.
  2. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego lub 1 łyżkę klarowanego masła, dodajemy kardamon, wsypujemy kaszę, delikatnie podprażamy, intensywnie mieszając.
  3. Dolewamy ostrożnie wodę i gotujemy na średnim ogniu, cały czas obserwując. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, a na powierzchni pojawią się charakterystyczne dziurki, podobne do małych kraterów, z których uchodzi gorące powietrze, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około  1/2 godziny.  Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki temu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
  4. Tak ugotowaną kaszę przechowujemy w lodówce i przez kilka dni możemy z niej przygotowywać zarówno dania na słono, jak i na słodko.

Zobacz również

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki

Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią - sałatka lub danie obiadowe

pomaranczowy-kuskus-z-marchewka-i-bazylia-salatka-lub-danie-obiadowe

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.