Czarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub "mroczne pieczywko" na wieczór z duchami, czyli hallowen.

Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi.

Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili i mamy przekąskę na wieczór z duchami.


SKŁADNIKI

Zaczyn na bułki

  • 20 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 160 ml wody
  • 30 g mleka w proszku

Ciasto na bułki

  • 400 g mąki uniwersalnej typ 500
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach)
  • 1 łyżka sezamu do posypania bułek

Nadzienie

  • 8 plastrów sera halloumi (1cm grubości)
  • pomidory
  • ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • sałata
  • keczup
  • majonez
  • musztarda

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
  2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem aktywowanym i dosypujemy go do mąki, dokładnie mieszamy. Do tej czynności przydadzą się nam rękawiczki silikonowe. Jeżeli mamy węgiel w tabletkach rozgniatamy go na proszek.
  3. Do mąki dodajemy zaczyn, jajko i ostudzone stopione masło i zagniatamy ciasto.
  4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
  6. Przykrywamy bułki ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  8. Przed pieczeniem bułki smarujemy wodą i posypujemy sezamem. wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  9. Jeżeli serwujemy burgery od razu wtedy ciepłe bułki przekrawamy na pół i obkładamy dodatkami. Zimne natomiast przed podaniem odgrzewamy na patelni, w piekarniku lub w tosterze.
  10. Przed składaniem burgerów na niewielkiej ilości oleju obsmażamy plastry sera halloumi.
  11. Sałatę myjemy i osuszamy.  
  12. Ogórki, pomidory i obraną cebulę kroimy na plastry.
  13. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i sałatą, kolejnie kładziemy obsmażony plaster sera halluomi.
  14. Na ser układamy plaster pomidora, majonez, odrobinę musztardy i przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem do szaszłyków i serwujemy.

* Tak na serio, czarne bułki są jadalne, a pomysł na wykorzystanie węgla aktywowanego i więcej o czarnych bułkach na blogu Blueraven.

Zobacz również

Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce

wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.