Ukryj menu

Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Pączki nad pączkami, przepis od Moniki Waleckiej. Pączki na zakwasie na tłusty czwartek i na każdy inny dzień

Lutowa Piekarnia Amber i pączki Moniki Waleckiej. Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis, pogubiłam się. Pomyślałam, trochę to skomplikowane, ale tak szybko się nie poddam! Było warto bo - cytując Monikę:

"… z pierwszym gryzem planujemy już następny raz, kiedy zrobimy te i tylko te pączki"

Pączki na zakwasie - harmonogram na tłusty czwartek:

  1. Wtorek wieczór - dokarm zakwasu, odstaw na 12 godzin*
  2. Środa rano - przygotuj zaczyn i levain, odstaw na 8 godzin.
  3. Środa wieczór - przygotuj ciasto właściwe, odstaw do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc
  4. Czwartek - Pączkowanie!

* Jeżeli masz świeży, silny zakwas możesz zacząć od środy.


SKŁADNIKI na 12 dużych pączków

Zakwas (12 godzin)

Zaczyn (8 godzin)

Levain - pszenny zakwas (8 godzin )

Ciasto właściwe

Dodatkowo

WYKONANIE

Zakwas

  1. Dokarm zakwas.
  2. Nie miałam pszennego, więc do 1 łyżki żytniego zakwasu dodałam 2 łyżki pszennej mąki i 2 łyżki wody, wymieszałam, przykryłam gazą.
  3. Zakwas pozostaw na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Zaczyn

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce na gładką masę, przykryj folią spożywczą.
  2. Odstaw do przefermentowania na minimum 8 godzin.

Levain

  1. Wszystkie składniki na levain wymieszaj w drugiej miseczce na gładką masę.
  2. Przykryj folią spożywczą i odstaw do przefermentowania na minimum 8 godzin.

Ciasto właściwe

  1. Do miski wlej mleko, dodaj zaczyn i levian, świeże drożdże i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
  2. Dodaj mąkę, wymieszaj, przykryj miskę i odstaw na około 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj do ciasta cukier puder, szczyptę soli, rum oraz żółtka.
  4. Wyrabiaj około 7 minut najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno stać się gładkie i zacząć odchodzić od ścianek miski.
  5. Z lodówki wyjmij masło, włóż je do woreczka i wałkiem rozbij do miękkości. Dzięki temu masło stanie się plastyczne, ale pozostanie zimne.
  6. Ubite masło pokrój na drobne kawałki i dodaj do ciasta.
  7. Na niskich obrotach wyrabiaj kolejne 7 minut, aż ciasto "wchłonie" masło.
  8. Na koniec wyrabiaj ciasto kilka minut na stolnicy, uformuj w kulę i przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na około 12 godzin (np. na całą noc).
  9. Po tym czasie wyjmij miskę z ciastem i pozostaw ją na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  10. Odtajałe ciasto podziel na 12 części, uformuj w kulki, ułóż je na desce podsypanej lekko mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 20 minut.
  11. Następnie każdą kulkę rozpłaszcz, na środku połóż łyżeczkę nadzienia (dżemu), sklejaj brzegi i uformuj znowu kulkę. Możesz pączki nadziać również po usmażeniu.
  12. Układaj na oprószonej mąką desce, lekko spłaszcz i pozostaw do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około godzinę.
  13. W garnku podgrzej olej (około 175°C).
  14. Wyrośnięte pączki smaż z obu stron do momentu, aż będą złoto - brązowe.
  15. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  16. Kiedy przestygną posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Pączki Sopaipillas - chrupiące i lekkie meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Komentarze

Amber 2019-02-24 18:52:41

Wspaniale Ci się udały!
Wyglądają jak pączki-cud.

P.S. Jutro publikujemy te paczki w ramach naszej Piekarni. Jeżeli chcesz, to dołączę Cię do listy paczkujących.
Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 12:24:37

Dziękuję Aniu 🙂 Bardzo chętnie, dzisiaj nadrobię zaległości 😉

Odpowiedz

marcepanowa kuchnia 2019-02-24 23:03:39

Muszą być pyszne ! Piękne zdjęcia ♥

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 12:47:18

Dziękuję ❤ Tak, były bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz

margot 2019-02-25 20:40:36

Jak ślicznie nasmażyłaś te przepyszne pączki
Dziękuję za wspólny, choć wirtualny czas w kuchni

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 14:28:28

Wirtualne wspólne pączkowanie to świetny pomysł. Również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Gucio 2019-02-25 20:57:21

Pączki wyglądają idealnie i zapewne smak też pozostawia wiele miłych wspomnień.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 14:22:15

o, tak... wiele miłych wspomnień 🙂

Odpowiedz

Saudyjskie Wielbłady 2019-02-25 23:50:34

Super wyszły te pączki :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 13:18:07

Olu to są pączki wybitne 🙂... ale Ty już o tym wiesz 😉

Odpowiedz

Dorota Owczarek 2019-02-26 10:43:31

Przecudne te pączki i przepyszne, dziękuje za wspólne pączkowanie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 13:14:55

Tak, są przepyszne. Obiecałam rodzinie, że jeszcze raz w tym roku będą 😉

Odpowiedz

Kamila 2019-02-26 20:25:35

Wspaniałości!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-26 21:23:05

🙂

Odpowiedz

Ela 2019-02-27 09:10:06

Wspaniałe! Usmażyliśmy wyjątkowe pączki w Lutowej Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-27 14:56:22

Taaak! Brawo my 😉

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2019-02-27 15:40:05

Pięknie Ci się udały!
Do zobaczenia przy kolejnym wypieku. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-28 01:11:37

Dziękuję i do następnego wypieku 🙂

Odpowiedz

Bernadeta 2021-02-03 17:55:04

Pięknie wyglądają. Myślałam ze zakwas to tylko do chleba a nie do słodkich wypieków.

Odpowiedz

Jagoda 2021-02-03 23:20:32

Zapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911

Odpowiedz

Asiek 2021-02-18 18:02:19

Hej! Zrobiłam podejście do tych pączków pierwszy raz. Mam zakwas, który zaczęłam hodować na samym początku lutego (młody, ale ciasto wyrosło super). Pierwszy raz robiłam zakwas i cokolwiek na zakwasie. Prawie do końca szło super, natłuściłam olejem papier do pieczenia pod wyrastające już nadziane kulki, oprószyłam też mąką. Trzymałam się proporcji, rodzaju mąki, etc. Wyszło mi 14 pączków z tego przepisu. ALE - nadziane pączki wyrastały 1,5h, niestety musiałam w międzyczasie coś ogarnąć i temp. oleju się stabilizowała długo (nie mam takiej wprawy w tym na płycie grzewczej). Wciąż chłodne pąki kleiły się mocno do papieru (ale odchodziły) niestety i urosły niewysokie, bardziej rozlane. Po odklejeniu już w ogóle oklapły, więc usmażyły się niektóre jak smaczne kapcie, bez obrączek oczywiście. Powstała fajna, chrupiąca skórka i ogólnie smak bardzo ciekawy, taki racuchowy jakby. Cóż poczyniłam nie tak? Jak to ulepszyć? Za długie wyrastanie, za dużo nadzienia, za mało podsypany papier.. Nie umiem w zakwas? Standardowe pączki z dobrego przepisu mi wychodzą, hm.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-19 20:09:01

Piekłam paczki wg tego przepisu już kilka razy i wszystko było dobrze. No może właśnie ostatnio mam problem z ustabilizowaniem temperatury oleju bo zmieniłam płytę grzewcza na indukcję i muszę się jej nauczyć. Nadziewam je domowym wiśniowym dżemem, więc pączki są ciężkie (może właśnie przez to też nie robi mi się biała obrączka?). Co jeszcze? W tym roku też zrobiłam 14 szt i uważam, że to dobra decyzja. Moje pączki wyrastają na desce oprószonej obficie mąką i się nie przyklejają. Dodatek drożdży do tych pączków tez powinien je stabilizować... Nie wiem, gdzie może być błąd, jedyne co do głowy mi przychodzi to ...czas. Czas na wyrastanie ciast na zakwasie, czy na drożdżach to czas orientacyjny. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Myślę, że była to chwila nieuwagi i następnym razem będzie lepiej 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.