Zielona liściasta sałatka i różowe przepiórcze jaja

Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to pomysł na danie wielkanocne i nie tylko. Marynowane jaja możemy dodać do sałatki z rukoli, roszponki, szpinaku. Tym razem dorzuciłam garść liści o tajemniczej nazwie, mangold czerwony.


Co to jest mangold czerwony?  To po prostu buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia się dla liści.

Mamy więc buraczkowe jajka a do tego bardzo dekoracyjne listki buraka  - idealne połączenie.

Składniki

CZERWONE JAJKA

  • 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych
  • 500 g buraków na sok - potrzebujemy około 250-300ml soku
  • 1 łyżka octu jabłkowego

SAŁATKA

  • 2-3 garście zielonych liści: rukola, roszponka, szpinak lub mangold czerwony
  • 1 awokado
  • 1 szalotka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2  łyżki oleju lnianego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić np.  zakwasem buraczanym. Sok mieszamy z octem jabłkowym, taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka. Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin. Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego.

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną szalotkę kroimy w piórka.

Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny.  Pomiędzy liście układamy pokrojone awokado, posypujemy posiekaną szalotką, dekorujemy połówkami czerwonych jajek. Całość solimy, pieprzymy, polewamy olejem lnianym i posypujemy nasionami czarnuszki.

Sałatkę podajemy od razu, kiedy wszystkie składniki są świeże i jędrne. Przyrządzenie  sałatki zajmuje kilka minut, wystarczy tylko wcześniej przygotować jajka.

Każde święta to okres, kiedy narzekamy na wieczny brak czasu. W tym momencie, taka sałatka  to idealny pomysł, aby na stole wielkanocnym pojawiło się danie  szybkie, zdrowe i kolorowe .

Zobacz również

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire

salatka-z-fioletowych-ziemniakow-vitelotte-noire

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

salatka-z-hummusem-czyli-z-czym-mozna-jesc-hummus

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.