Zielona liściasta sałatka i marynowane w buraczkach przepiórcze jaja
Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Marynowane jaja możemy dodać do sałatki z rukoli, roszponki, szpinaku. Tym razem dorzuciłam garść liści o tajemniczej nazwie … mangold czerwony.
Co to jest mangold czerwony? To po prostu buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia się dla liści.
No i super! Mamy buraczkowe jajka przepiórcze, do tego bardzo dekoracyjne listki buraka – idealne połączenie.
Składniki
CZERWONE JAJKA
12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych
500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku
1 łyżka octu jabłkowego
SAŁATKA
2-3 garście zielonych liści: rukola, roszponka, szpinak lub mangold czerwony
1 awokado
1 szalotka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju lnianego
sól
pieprz
Wykonanie
Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym. Sok mieszamy z octem jabłkowym, taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka. Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin. Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną szalotkę kroimy w piórka.
Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny. Pomiędzy liście układamy pokrojone awokado, posypujemy posiekaną szalotką, dekorujemy połówkami czerwonych jajek. Całość solimy, pieprzymy, polewamy olejem lnianym i posypujemy nasionami czarnuszki.
Sałatkę podajemy od razu, kiedy wszystkie składniki są świeże i jędrne. Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka minut, wystarczy tylko wcześniej przygotować jajka.
Każde święta to okres, kiedy narzekamy na wieczny brak czasu. W tym momencie, taka sałatka to idealny pomysł, aby na stole wielkanocnym pojawiło się danie szybkie, zdrowe i kolorowe .
Smacznego!