![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Budyń-z-kaszy-jaglanej-z-mangi-i-kiwi-595x850.jpg)
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki
Kasza jaglana zdobywa co raz więcej swoich wielbicieli i smakoszy. O właściwościach prozdrowotnych kaszy jaglanej napisano chyba już wszystko!
Ale czy wiecie, że kasza jaglana to deser?
U nas tak!
Nasi domownicy polubili ją - świadomie lub nie - przemyconą w daniach na słodko.
Tym razem kaszę jaglaną przerobiłyśmy na budyń. Ugotowana kasza z mlekiem kokosowym, połączona z mango, słodkim syropem z agawy... wyszedł niezły deser.
Dodatek musu z kiwi dodał przyjemnej rześkości i idealnie przełamał słodki smak budyniu.
Składniki
Kasza jaglana
250g suchej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)
350 ml wody
Budyń
6-8 łyżek syropu z agawy
sok z 1/2 limonki
1 sztuka mango
6 łyżek jogurtu naturalnego
Dekoracja
4 sztuki kiwi
1 sztuka kaki (persymona)
WYKONANIE
Kasza jaglana
Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odkładamy na 10 minut, żeby lekko ociekła z wody.
W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy kardamaon, wsypujemy kaszę, delikatnie podprażamy intensywnie mieszając.
Dolewamy ostrożnie wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym i zostawiamy na średnim ogniu, obserwujemy.
Kiedy kasza wchłonie prawie cały płyn, a w kaszy pojawią się charakterystyczne kratery, z których uchodzi gorące powietrze, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 1/2 godziny.
Garnek z grubym dnem będzie jeszcze trzymał temperaturę, dzięki temu kasza pod przykryciem dojdzie do odpowiedniej miękkości.
Budyń
Przestudzoną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy syrop z agawy, sok z 1/2 limonki, miąższ z mango, jogurt naturalny. Całość miksujemy na gładki, aksamitny krem.
Dekoracja
Owoce kiwi obieramy, delikatnie miksujemy. Kaki obieramy i kroimy na plastry.
Budyń wykładamy do szklanek, dodajemy mus z kiwi i dekorujemy plastrami kaki.
Tagi
śniadaniedeserkolacjaprzekąskabudyńlimonkakakipersymonamangokiwijogurtkaszakokoskardamonmleko kokosoweprzepis na zdrowy deserprzepisy z kaszą jaglanądanie ze słoikaZobacz również
Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...
![sloik-deserowy-lub-sniadaniowy-z-mango-granatem-marakuja](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/marakuja-kasza-jaglana-ricotta-matcha-granat-595x858.jpg)
Słoik - wiśnie, banan, granola, jogurt - deser czy śniadanie?
![sloik-wisnie-banan-granola-jogurt-deser-czy-sniadanie](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Słoik-z-babanami-wisniami-i-granolą-595x860.jpg)
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami
![sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Mus-z-orzechów-brazylijskich-z-figami-i-borówkami-595x858.jpg)
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...
![domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Granona-z-kakao-olejem-kokosowy-miodem-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.