Bakaliowe tartaletki z bananami i awokado – deser bez pieczenia

Tartaletki bez pieczenia z bananami, awokado na spodzie z bakalii – raw food

Tartaletki raw food to tylko bakalie, banany, awokado, granaty. Smaczny, zdrowy i deser *.

Jak przygotować  tartaletki bez pieczenia?
To bardzo proste, wystarczy namoczyć daktyle i zmiksować z orzechami, wiórkami. Taka masa zastąpi w tarteletce w stylu raw food kruche ciasto. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety raw food jest jedzenie niemal wyłącznie surowych produktów, głównie roślinnych.

Składniki

Spód

80g suszonych daktyli bez pestek

30g wiórków kokosowych

50g posiekanych orzechów pekan

1 łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno

szczypta soli

Nadzienie

2 dojrzałe awokado

1 duży banan

4 łyżki soku z cytryn

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżka oleju kokosowego

Dekoracja

płatki kokosowe

pestki granatu

całe orzechy pekan

Wykonanie

Spód

Daktyle moczymy około 20 minut w ciepłej wodzie. Osączamy, siekamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Dno foremek do tartaletek wykładamy folią spożywczą, wylepiamy masą z orzechów i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Nadzienie

Obrane awokado i banana miksujemy z sokiem z cytrynowym, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Masą wypełniamy spody z bakalii  i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Dekoracja

Przed podaniem dekorujemy pestkami granatu, płatkami kokosowymi i orzechami pekan.

Smacznego!

 

* przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 02/2017

2 thoughts on “Bakaliowe tartaletki z bananami i awokado – deser bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *