
Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. Jak ugotować perełki tapioki? Polecam zawsze czytać instrukcję na opakowaniu. Wszystko zależy od produktu, według niektórych opisów perełki należy moczyć przed gotowaniem, według innych nie.
Najczęściej gotuję 100 g surowych perełek tapioki, przecedzam i przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce do 2 -3 dni. Dodaję do owsianek, jogurtów, musów owocowych. Dzisiaj proponuję perełki tapioki w deserze z mango, jogurtu matcha i granatów. Perełki tapioki, herbatę matcha, syrop klonowy można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI na 1 - 2 porcje
100 g ugotowanych perełek tapioki*
100 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
1 łyżka syropu klonowego
100 g miąższu mango
2 łyżki pestek granatu
WYKONANIE
Jogurt mieszamy z herbatą matcha, syropem klonowym i z 50 g ugotowanych perełek tapioki. Mango miksujemy na mus i mieszamy z pozostałymi perełkami z tapioki.
Deser możemy warstwowo układać w 2 małych szklankach lub tak, jak ja w 1 dużym pucharku. Na dno wyłożyłam warstwę z jogurtu, potem z mango i posypałam pestkami granatu.
Smacznego!
* W sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, więc zawsze czytajcie opis na opakowaniu!
Do garnka wlewamy wodę, na 100 g surowych perełek tapioki 600 ml wody, zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel. Kiedy kulki zrobią się lekko przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
Tagi
desergranatmangomatchasyrop klonowydeser z owocamitapiokaperełki tapiokipestki granatudeser jogurtowydeser bezglutenowyegzotyczny deserdeser z matchąherbata matchadeser z mangoZobacz również
Egzotyczny deser z perełkami tapioki w musie z mango, z pitają i granatem

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

Śniadanie lub deser - jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-29 21:13:17
Wygląda bardzo smakowicie. Chociaż w przeciwieństwie do mojego męża nie jestem fanką tapioki., to tego deseru spróbuję
Odpowiedz
Anna 2020-03-29 22:29:45
Śniadanie na dobry początek dnia!
Takie właśnie często jadam.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.