Szybki i smaczny deser z tapioki, jogurtu i owoców. Deser z perełkami tapioki mango - matcha - jogurt - granat
Co to są perełki tapioki? To granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia manioku. Skrobia z manioku jest formowana w granulki, w rozmiarach 1 do 8 milimetrów. Jak ugotować perełki tapioki? Polecam zawsze czytać instrukcję na opakowaniu. Wszystko zależy od produktu, według niektórych opisów perełki należy moczyć przed gotowaniem, według innych nie.
Najczęściej gotuję 100 g surowych perełek tapioki, przecedzam i przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce do 2 -3 dni. Dodaję do owsianek, jogurtów, musów owocowych. Dzisiaj proponuję perełki tapioki w deserze z mango, jogurtu matcha i granatów.
SKŁADNIKI na 1 - 2 porcje
WYKONANIE
- Jogurt mieszamy z herbatą matcha, syropem klonowym i z 50 g ugotowanych perełek tapioki.
- Mango miksujemy na mus i mieszamy z pozostałymi perełkami z tapioki.
- Deser możemy warstwowo układać w 2 małych szklankach lub tak, jak ja w 1 dużym pucharku.
- Na dno wyłożyłam warstwę z jogurtu, potem z mango i posypałam pestkami granatu.
PORADY I WSKAZÓWKI
- W sprzedaży występują różne rodzaje tapioki, więc zawsze czytajcie opis na opakowaniu.
- Do garnka wlewamy wodę, na 100 g surowych perełek tapioki 600 ml wody, zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy perełki tapioki i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste. W razie potrzeby dolewamy wody, żeby nie zrobił nam się kisiel. Kiedy kulki zrobią się lekko przeźroczyste wylewamy całość na sitko i przepłukujemy zimną wodą, osączamy.
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-29 21:13:17
Wygląda bardzo smakowicie. Chociaż w przeciwieństwie do mojego męża nie jestem fanką tapioki., to tego deseru spróbuję
Odpowiedz
Anna 2020-03-29 22:29:45
Śniadanie na dobry początek dnia!
Takie właśnie często jadam.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.