Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu - hyćka

Hyćka - syrop z kwiatów czarnego bzu - tradycyjny przepis - domowe przetwory. Przepis na lemoniadę: syrop z kwiatów czarnego bzu, kilka kostek lodu, woda, plasterek limonki i gotowe!

Gdzie i kiedy najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu, aby zachować ich jakość i aromat?

Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od szosy tam, gdzie nie jeżdżą samochody, a dziko rosnące krzewy bzu obsypane są obficie wonnymi kwiatami.

Kwiaty ścinam zawsze w pełni kwitnienia roślin, staram się nie oskubać całego krzaka. Za jakiś czas wrócę po owoce, które tak, jak kwiaty posiadają dobroczynne właściwości zdrowotne.


SKŁADNIKI

  • około 50 sztuk średniej wielkości baldachów kwiatów dzikiego bzu czarnego
  • 2 l wody
  • 1 - 1,5 kg cukru
  • 5 dużych cytryn

WYKONANIE

  1. Kwiatki odcinamy nożyczkami od łodyżek, staramy się obciąć jak najkrócej, gdyż łodyżki są gorzkawe.
  2. Następnie zalewamy 2 l wrzątku i lekko ugniatamy, aby wszystkie kwiaty były zanurzone w wodzie.
  3. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 12 godzin, najlepiej na noc.
  4. Na drugi dzień kwiaty z wodą przecedzamy przez sito wyłożone gazą do garnka, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki.
  5. Dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia, tylko tyle aby cukier się rozpuścił.
  6. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, chwilę gotujemy, cały czas na małym ogniu.
  7. Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, przykrywamy kocem na 2 godziny (tzw. sucha pasteryzacja) lub pasteryzujemy na mokro.
  8. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu

PORADY I WSKAZÓWKI

Jakie są najpopularniejsze przepisy kulinarnego wykorzystania kwiatów czarnego bzu poza tradycyjnym syropem?

Jak prawidłowo przechowywać syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu? Oto kilka wskazówek dotyczących przechowywania syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu:

  • Przelej gorący syrop do wyparzonych słoików lub butelek.
  • Pasteryzuj słoiki z syropem przez 10 - 15 minut.
  • Przechowuj syrop w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.
  • Można również przechowywać syrop w lodówce, aby przedłużyć jego trwałość.
  • Przed każdym użyciem sprawdź, czy syrop nie zmienił zapachu, smaku ani konsystencji.

Kategorie

NapojePrzetwory

Zobacz również

Nalewka z kwiatów czarnego bzu - nalewka z kwiatów hyćki

nalewka-z-kwiatow-czarnego-bzu-nalewka-z-kwiatow-hycki

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

majowy-miodek-syrop-z-mniszka-lekarskiego

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Komentarze

Grażyna 2017-06-13 11:21:14

Szybko się "rozprawiłam" z baldachami biorąc ich po kilka i trzymając mocno za ogonki a drugą ręką ściągnełam kwiatki widelcem. 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-06-13 13:01:30

Świetny pomysł z tym widelcem! Następnym razem na pewno skorzystamy z tej metody 🙂

Odpowiedz

Joanna 2018-05-20 22:02:50

Ja zawsze obcinam nozyczkami ale w tym roku wyprobuje metody widelcowej :)

Odpowiedz

Asia 2020-05-31 22:42:42

Czy słoiczki obracam do góry dnem u czy można je przechowywać w lodówce

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-06-01 15:54:41

Można słoiczki gorące obrócić do góry dnem. Można przechowywać w lodówce.

Odpowiedz

urszula 2019-06-05 22:37:20

Bardzo dziękuję za pomysł z widelcem ! Dziś wypróbowałam i super się ,,obrało " Nożyczkami bym tak nie wycięła Dziękuję i pozdrawiam !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 11:55:25

Tak, to dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Renata 2021-06-10 09:24:50

Jak pić taka nalewkę
Chodzi mi o proporcje czy rozcieńczać ten napój?
Jak korzystać z takiej nalewki ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-10 22:00:29

Podobnie, jak inne soki/syropy rozcieńczyć wodą w proporcjach, takich, jakich lubimy.

Odpowiedz

Marzena 2021-06-18 10:23:23

Ciekawe czy jeszcze w przyszłym tygodniu zdobędę kwiaty czarnego bzu na wsi u mojej cioci. Bo tu w Zielonej nie mam dostępu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:00

Myślę, że zdobędziesz!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.