Lemonade recipe: elderflower syrup, a few ice cubes, water, a slice of lime and you're done!
The end of May or the beginning of June is the time when I take my basket, scissors and go for a walk in search of elderberry flowers. Preferably away from the road, where cars do not drive, and wild lilac bushes are abundantly covered with fragrant flowers.

We always cut flowers when the plants are in full bloom, we try not to pluck the whole bush. In some time we will come back for fruit, which, just like flowers, have beneficial health properties.
INGREDIENTS
- 50 medium-sized umbels of wild elderberry flowers
- 2 liters of water
- 1 - 1.5 kg of sugar
- 5 large lemons
EXECUTION
- We cut the flowers from the stems with scissors, we try to cut them as short as possible, because the stems are bitter. Then pour 2 liters of boiling water and knead it slightly so that all flowers are immersed in water. Cover with a cloth, leave for about 12 hours, preferably overnight.
- The next day, strain the flowers with water through a sieve lined with gauze into a pot, wrap the remains in gauze and squeeze out all the juices. Add sugar, heat until it boils, just enough to dissolve the sugar. Add the juice squeezed from the lemons, continue to cook for a while on low heat. Pour the hot syrup into scalded jars, cover with a blanket for 2 hours (so-called dry pasteurization). We store it in a cool place.
Cheers!

Recipe for a delicious and refreshing lemonade - elderflower syrup, a few ice cubes, water, a slice of lime and it's ready!
I also recommend recipes at:
Nalewka of elderberry flowers - tincture of hyćka flowers
Spring no-bake cake with lemon and elderflower flavor
Tags
lemonsbless youhealthsugarelderberry flower syrupblack lilaclilac syrupelderberry flowersrecipe for syrupalso check
Elderberry flower tincture - hyćka flower tincture

Lemon rosemary bread - homemade yeast bread

Zaletti - Italian corn cookies with raisins

Cocktail of cherries, grapefruit and carrots

Grażyna 2017-06-13 11:21:14
Szybko się "rozprawiłam" z baldachami biorąc ich po kilka i trzymając mocno za ogonki a drugą ręką ściągnełam kwiatki widelcem. 🙂
Response
TajemniceSmaku 2017-06-13 13:01:30
Świetny pomysł z tym widelcem! Następnym razem na pewno skorzystamy z tej metody 🙂
Response
Joanna 2018-05-20 22:02:50
Ja zawsze obcinam nozyczkami ale w tym roku wyprobuje metody widelcowej :)
Response
Asia 2020-05-31 22:42:42
Czy słoiczki obracam do góry dnem u czy można je przechowywać w lodówce
Response
TajemniceSmaku 2020-06-01 15:54:41
Można słoiczki gorące obrócić do góry dnem. Można przechowywać w lodówce.
Response
urszula 2019-06-05 22:37:20
Bardzo dziękuję za pomysł z widelcem ! Dziś wypróbowałam i super się ,,obrało " Nożyczkami bym tak nie wycięła Dziękuję i pozdrawiam !
Response
TajemniceSmaku 2019-06-07 11:55:25
Tak, to dobry pomysł 🙂
Response
Renata 2021-06-10 09:24:50
Jak pić taka nalewkę
Chodzi mi o proporcje czy rozcieńczać ten napój?
Jak korzystać z takiej nalewki ?
Response
TajemniceSmaku 2021-06-10 22:00:29
Podobnie, jak inne soki/syropy rozcieńczyć wodą w proporcjach, takich, jakich lubimy.
Response
Marzena 2021-06-18 10:23:23
Ciekawe czy jeszcze w przyszłym tygodniu zdobędę kwiaty czarnego bzu na wsi u mojej cioci. Bo tu w Zielonej nie mam dostępu.
Response
TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:00
Myślę, że zdobędziesz!
Response
add comment
Your email address will not be published.