Lemonade recipe: elderflower syrup, a few ice cubes, water, a slice of lime and you're done!

The end of May or the beginning of June is the time when I take my basket, scissors and go for a walk in search of elderberry flowers. Preferably away from the road, where cars do not drive, and wild lilac bushes are abundantly covered with fragrant flowers.


We always cut flowers when the plants are in full bloom, we try not to pluck the whole bush. In some time we will come back for fruit, which, just like flowers, have beneficial health properties.

INGREDIENTS

  • 50 medium-sized umbels of wild elderberry flowers
  • 2 liters of water
  • 1 - 1.5 kg of sugar
  • 5 large lemons

EXECUTION

  1. We cut the flowers from the stems with scissors, we try to cut them as short as possible, because the stems are bitter. Then pour 2 liters of boiling water and knead it slightly so that all flowers are immersed in water. Cover with a cloth, leave for about 12 hours, preferably overnight.
  2. The next day, strain the flowers with water through a sieve lined with gauze into a pot, wrap the remains in gauze and squeeze out all the juices. Add sugar, heat until it boils, just enough to dissolve the sugar. Add the juice squeezed from the lemons, continue to cook for a while on low heat. Pour the hot syrup into scalded jars, cover with a blanket for 2 hours (so-called dry pasteurization). We store it in a cool place.

Cheers!

lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu

Recipe for a delicious and refreshing lemonade - elderflower syrup, a few ice cubes, water, a slice of lime and it's ready!

I also recommend recipes at:

Nalewka of elderberry flowers - tincture of hyćka flowers

Spring no-bake cake with lemon and elderflower flavor

also check

Elderberry flower tincture - hyćka flower tincture

nalewka-z-kwiatow-czarnego-bzu-nalewka-z-kwiatow-hycki

Lemon rosemary bread - homemade yeast bread

chleb-cytrynowo-rozmarynowy-domowe-pieczywo-na-drozdzach

Zaletti - Italian corn cookies with raisins

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Cocktail of cherries, grapefruit and carrots

koktajl-wisnie-grejpfrut-i-natka-marchewki

Comments

Grażyna 2017-06-13 11:21:14

Szybko się "rozprawiłam" z baldachami biorąc ich po kilka i trzymając mocno za ogonki a drugą ręką ściągnełam kwiatki widelcem. 🙂

Response

TajemniceSmaku 2017-06-13 13:01:30

Świetny pomysł z tym widelcem! Następnym razem na pewno skorzystamy z tej metody 🙂

Response

Joanna 2018-05-20 22:02:50

Ja zawsze obcinam nozyczkami ale w tym roku wyprobuje metody widelcowej :)

Response

Asia 2020-05-31 22:42:42

Czy słoiczki obracam do góry dnem u czy można je przechowywać w lodówce

Response

TajemniceSmaku 2020-06-01 15:54:41

Można słoiczki gorące obrócić do góry dnem. Można przechowywać w lodówce.

Response

urszula 2019-06-05 22:37:20

Bardzo dziękuję za pomysł z widelcem ! Dziś wypróbowałam i super się ,,obrało " Nożyczkami bym tak nie wycięła Dziękuję i pozdrawiam !

Response

TajemniceSmaku 2019-06-07 11:55:25

Tak, to dobry pomysł 🙂

Response

Renata 2021-06-10 09:24:50

Jak pić taka nalewkę
Chodzi mi o proporcje czy rozcieńczać ten napój?
Jak korzystać z takiej nalewki ?

Response

TajemniceSmaku 2021-06-10 22:00:29

Podobnie, jak inne soki/syropy rozcieńczyć wodą w proporcjach, takich, jakich lubimy.

Response

Marzena 2021-06-18 10:23:23

Ciekawe czy jeszcze w przyszłym tygodniu zdobędę kwiaty czarnego bzu na wsi u mojej cioci. Bo tu w Zielonej nie mam dostępu.

Response

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:00

Myślę, że zdobędziesz!

Response

add comment

Your email address will not be published.