Domowe nalewki - nalewka z kwiatów dzikiego czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu.


Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu.  Z części kwiatostanów przygotowujemy pyszny syrop z hyćki o którym pisałam  wcześniej, z pozostałych nalewkę.

W większości przepisów do tej nalewki dodaje się 700 g cukru na porcję. W moim domu preferujemy nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie nalewki dodajcie cukru odpowiednio więcej.

SKŁADNIKI

  • 50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 3 cytryny*
  • 500 - 700 g cukru
  • 1 l wody
  • 1 l alkoholu nalewkowego 70% **

WYKONANIE

  1. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn, naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i przewiewne miejsce, maksymalnie na tydzień.  Codziennie mieszamy i pilnujemy aby nie doszło do fermentacji!
  2. Po 5-7 dniach sok przelewamy przez sito wyłożone gazą, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki. Do soku dolewamy 1 l alkoholu, przelewamy do gąsiorka, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
  3. Po upływie 4 tygodni, nalewkę musimy dokładnie przefiltrować i przelać do butelek.  Czas oczekiwania jest trudny do określenia, wstępna degustacja wskazana jest już przy przelewaniu, filtrowaniu, odcedzaniu... Jednak każda nalewka im starsza tym smaczniejsza.

* Cytryny zwykle dodaję w plastrach razem ze skórką. Jeżeli jednak owoc ma zbyt grubą skórę to najpierw obieram cienko samą skórkę, potem obieram białe albedo. Do nalewki dodaję tylko cienką skórkę i plastry cytryny bez albedo.

* *Rozcieńczanie spirytusu do uzyskania 1 l 70% alkoholu:

740 ml spirytusu 95% mieszamy z 290 ml wody (przegotowanej, ostudzonej)

Zobacz również

Tarninówka - domowa nalewka ze śliwy tarniny

tarninowka-domowa-nalewka-ze-sliwy-tarniny

Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima

pigwowka-nalewka-z-pigwowca-wedlug-receptury-pana-hieronima

Nalewka truskawkowa z limonką. Domowa nalewka owocowa

nalewka-truskawkowa-z-limonka-domowa-nalewka-owocowa

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Komentarze

To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-05-22 13:10:42

My w przypadku nalewki z ananasem dodajemy nieco więcej cukru, ale też wersja, którą przygotowujemy jest bardziej "procentowa" :D

Odpowiedz

Jswm 2018-05-24 10:42:38

czy syrop powinien przykryć kwiaty? bo u mnie sięga do 1/3 wysokości naczynia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-24 11:00:51

🤔🤔🤔 może to kwestia wielkości baldachów kwiatowych? Do tej nalewki użyliśmy niby dużych... były przykryte ...

Odpowiedz

Krystyna 2021-06-19 07:02:00

Pani Aniu, mądre słowa o kontrakcji objętościowej są zbędne. Po prosty 740 + 290 = 1030, a więc więcej niż 1 litr.
Ja robię ze spirytusu 96% i wychodzi pyszna.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:48:11

Marny ze mnie chemik, więc w odpowiedzi na pytania czytelników znalazłam taką informację i ją załączyłam. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Bogdan 2022-06-07 22:09:05

A jak pilnować, żeby nie doszło do fermentacji nastawu? Ma ktoś jakiś pomysł?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-08 10:26:17

Najlepsza i najprostsza będzie codzienna kontrola organoleptyczna 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.