Zielone szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni
Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla tych mięsożerców, którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów.

Szaszłyki możemy również przygotować w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.
Potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, al dente, blanszowanie pomijamy.
SKŁADNIKI
SZASZŁYKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g sera halloumi
- 1 cytryna
- listki mięty
MARYNATA
- papryczka chili - 1-2 cm świeżej lub szczypta suszonej
- kilka listów mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE
- Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 3 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem.
- Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
- Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków. Jeśli używamy drewnianych patyczków i mamy w planach grillowanie w plenerze warto je zanurzyć na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.
- Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny. Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny. Następnie grillujemy. Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
- Podajemy z cząstkami cytryny i listkami mięty. Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.
Tagi
obiadkolacjaprzekąskaprzepisy wegetariańskiezielone szparagisezon na szparagiszaszłykigrillsezon grillowyZobacz również
Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów

Tartaletki na francuskim cieście ze szparagami, jarmużem i szczypiorkiem

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

Edyta 2018-06-07 14:37:41
Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.