Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców, którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów.
Szaszłyki możemy również przygotować w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.
Potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty.
Składniki
SZASZŁYKI
1 pęczek zielonych szparagów
200 g sera halloumi
1 cytryna
listki mięty
MARYNATA
papryczka chili – 1-2 cm świeżej lub szczypta suszonej
kilka listów mięty
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 3 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem.
Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków. Jeśli używamy drewnianych patyczków i mamy w planach grillowanie w plenerze warto je zanurzyć na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.
Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny. Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny. Następnie grillujemy. Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
Podajemy z kawałkami cytryny* i listkami mięty.
Smacznego!
* kawałki cytryny również możemy krótko podgrillować.
Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi….Pycha 🙂
🙂