Zielone szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni

Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla tych mięsożerców,  którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów.


Szaszłyki możemy również przygotować w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.

Potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, al dente, blanszowanie pomijamy.

SKŁADNIKI

SZASZŁYKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g sera halloumi
  • 1 cytryna
  • listki mięty

MARYNATA

  • papryczka chili - 1-2 cm świeżej lub szczypta suszonej
  • kilka listów mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE

  1. Zielone szparagi blanszujemy. W  garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 3 minut,  po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem.
  2. Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
  3. Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków. Jeśli używamy drewnianych patyczków i mamy w planach grillowanie w plenerze  warto je zanurzyć na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.
  4. Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny. Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny.  Następnie grillujemy. Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
  5. Podajemy z cząstkami cytryny i listkami mięty. Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.

Zobacz również

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Tartaletki na francuskim cieście ze szparagami, jarmużem i szczypiorkiem

tartaletki-na-francuskim-ciescie-ze-szparagami-jarmuzem-i-szczypiorkiem

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

zielony-chlodnik-z-chipsami-z-fioletowych-ziemniakow

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Edyta 2018-06-07 14:37:41

Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.