Jeżynowy sernik na zimno to świetny pomysł na letni deser.
Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo – jeżynową.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce.
Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm.
Składniki
SPÓD
176 g ciasteczek (np. oreo) – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji
40 g masła
MASA SEROWA
80 g cukru pudru
100 g jeżyn
200 ml jogurtu naturalnego
250 g sera śmietankowego mielonego
250 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
DEKORACJA
250 ml śmietanki 36 %
50 g cukru pudru
sok z 1/2 limony
garść jeżyn
2 ciasteczka
Wykonanie
SPÓD
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy na spód tortownicy, odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
MASA SEROWA
Za pomocą blendera miksujemy jeżyny razem z jogurtem. Jeżeli bardzo przeszkadzają nam drobne pesteczki możemy na tym etapie przelać jeżynowy jogurt przez gęste sito. Następnie dodajemy serek śmietankowy, serek mascarpone, cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko przestudzoną dodajemy do masy serowo – jeżynowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę na sernik wylewamy na spód z Oreo i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
DEKORACJA
Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z limony, odstawiamy do lodówki.
Kiedy sernik zastygnie, wyjmujemy go z formy i dekorujemy bitą śmietaną, jeżynami i połówkami ciasteczek.
Smacznego!
Cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂
Czy ciasteczka mielimy w całości czy wyjmujemy białą masę?
Ciasteczka mielę w całości, razem z masą (białą lub czekoladową)