Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej.
Jak obcinać fasolkę? Z jednej strony, czy z obu?
Jak kto lubi!
My obcinamy tylko z jednej strony, tej od której rosła na krzaczku. Po pierwsze fasolka wygląda apetyczniej na talerzu, po drugie ... ten ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie... czasu szkoda.
SKŁADNIKI
500 g fasolki szparagowej
100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego
1 szalotka
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól
pieprz
WYKONANIE
Fasolki myjemy, przycinamy twarde końcówki , blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy fasolki i gotujemy około 10 minut (fasolka powinna być ugotowana na półtwardo), po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem. Kiedy będą zimne odsączamy.
Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
W misce delikatnie, ale dokładnie mieszamy ugotowaną fasolkę, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, posiekany koperek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość wykładamy na duży półmisek, posypujemy pokruszonym serem i nasionami czarnuszki.
Smacznego!
Fitsweet.me 2017-08-04 14:52:13
Świetne połączenie i jak pięknie to wygląda.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:02
Dziękujemy 🙂
Odpowiedz
Katarzyna 2017-08-04 15:14:45
wygląda przepysznie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:59
... i jest przepyszna 😉 dziękujemy i pozdrawiamy
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.