
Przygotowanie lodów w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do lodów okazuje się wyjątkowo prostym zadaniem. Wystarczy zmiksować składniki, wrzucić do maszynki i czekać, aż wszystko się zmiesza i zamrozi. Takie lody to gwarancja najlepszego smaku i najwyższej jakości.
Należy pamiętać, że domowe lody mimo nawet posiadania maszyny trudno jest dobrze napowietrzyć, dlatego po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde. Warto więc, wyjąć je około 15 minut wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej. Będzie nam lepiej je nakładać i lekko rozmrożone lepiej smakują.
Składniki
1 sztuka dojrzałego mango
2 sztuki marakui
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka miodu rzepakowego
sok z 1/2 limony
Wykonanie
Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki pomijając marakuję, miksujemy do uzyskania kremowej, aksamitnej masy. W tym momencie możemy skosztować i ocenić czy masa na lody odpowiada naszemu podniebieniu. Możemy ją dokwasić sokiem z limony lub dosłodzić miodem. Do gotowej masy dodajemy miąższ z marakui i ręcznie mieszamy.
Mieszaninę przelewamy do pojemnika maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji danego urządzenia. Gotowe lody przekładamy do zamykanego szczelnie pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
Lody możemy również przygotować bez maszyny, zmiksowaną i schłodzoną masę wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny chłodzenia, co około 30 minut powtórnie je miksujemy, aby nie wytworzyły się kryształki lodu, a masa była bardziej puszysta .*
Wówczas miąższ z marakui dodajemy po ostatnim miksowaniu.
Smacznego!
*Porada Doroty Świątkowskiej z "Moje wypieki" - ja nie praktykowałam, mam maszynę...
Zobacz również
Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.