Tartaletki na kruchym kakaowym spodzie z owocowym nadzieniem to świetny pomysł na ciastko "do ręki".

Z tego przepisu możemy przygotować jedną dużą tartę, również z zawijanym brzegiem, ale mniejsze tartaletki są zdecydowanie łatwiejsze do serwowania. Dodatkowo owocowe nadzienie zabezpieczone jest w każdej porcji poprzez zawinięte brzegi.

Z podanych proporcji wyszło nam 10 tartaletek.

SKŁADNIKI

CIASTO

100 g masła

100 g cukru

1 jajko

250 g mąki

25 g kakao

NADZIENIE

400 g moreli

100 g borówki amerykańskiej

20 g cukru

15 g skrobi ziemniaczanej

DODATKOWO

cukier puder do obsypania

WYKONANIE

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Morele myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą pokrojone morele, borówki, cukier i skrobię ziemniaczaną.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy ma grubość 3 mm. Za pomocą dużego kubka lub miseczki o średnicy 12 cm wycinamy kółka. Na środek każdego kółka wykładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tartaletki pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz również

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i fioletowym kremem z mascarpone i ricotty, szybki i pyszny deser

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Kluski śląskie w wersji na słodko z owocami, jogurtem i migdałami

kluski-slaskie-w-wersji-na-slodko-z-owocami-jogurtem-i-migdalami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.