Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi oliwkami… Tu się dzieje!
Można jednak popełnić parę drobnych błędów i sałatka będzie zwyczajnie niesmaczna…
Pierwszy warunek gwarancji smaku to arbuz – musi być dojrzały, słodki i soczysty.
Drugi to dobrej jakości ser feta, słono-pikantny z lekko kwaskowym posmakiem i kruchej konsystencji.
Kiedy już spełnimy te dwa warunki, dodamy pozostałe składniki to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato.
Składniki
SAŁATKA
1/4 arbuza – około 1 kg
1/2 czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
100 g sera feta
świeża mięta
SOS
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sok z 1/2 limony
sól
pieprz
Wykonanie
Miąższ arbuza kroimy w grubą kostkę, możemy usunąć pestki. Ser feta kroimy w trochę mniejszą kostkę niż arbuza. Cebulę kroimy w piórka.
W osobnym naczyniu dokładnie łączymy składniki sosu.
W misce, półmisku lub w łupinie arbuza delikatnie łączymy ze sobą arbuza, fetę, oliwki i cebulę. Polewamy sosem i obsypujemy listkami mięty.
Smacznego!
Moja ulubiona letnia sałatka ! 🙂
Idealna na lato!