Homemade strawberry tincture with the addition of lime - homemade preserves and tinctures
Strawberry tincture has always raised many doubts in me. Somehow strawberries didn't really remind me of an alcoholic beverage. A few years ago a decision was made: do it yourself, try it and judge!

Strawberries beautiful, ripe, cleaned, destalked, all prepared according to the recipe. Two months have passed, I pour the brew, first tasting and.... disappointment. Taste? Strawberry compote with alcohol... It's hard, maybe it will work out? The tincture ended up in bottles and was forgotten.
After another three months, tasting and delight. How good! Tasty! Delicious!
Since then, the strawberry season is not only jams, cocktails and strawberries in cream or yogurt, it is primarily STRAWBERRY liqueur!
Ingredients
- 1 kg of strawberries
- 200 - 250 g of sugar
- 700 ml of 70% alcohol liqueur
- 1 lime - after 2 months
EXECUTION
- Rinse the strawberries, remove the stems, and put them in a jar or demijohn, preferably with a large opening. Sprinkle with sugar and leave for about 2 hours to release the juice. Then add alcohol, mix slightly, close tightly and leave for about 2 months.
- After 2 months, pour off the alcohol. Scrub the lime, grate the zest from half of the fruit (without white albedo), squeeze the juice from the whole fruit, add to the tincture.
- Leave for 2 weeks. After this time, decant and filter thoroughly.
- Leave for a minimum of 3 months in a cool and dark place so that the tincture can mature.
Tags
strawberrieshomemade preservestincturefrom the home pantryhomemade tincturesseason for strawberriesalso check
Rhubarb tincture with strawberries and oranges

Sosnówka - homemade tincture on young pine shoots

Homemade berry tincture with cardamom, cloves and pepper

Tincture of walnuts with red wine

maly3city ♑ 2017-07-05 19:31:17
Spróbujcie jeszcze zrobić nalewkę farmacetòw na truskawkach.
Response
TajemniceSmaku 2017-07-06 11:52:01
Intrygująca...
Response
Aneta W. 2017-07-10 18:32:34
Od dziś to jeden z moich ulubionych blogów! :) <3 lubię patrzeć na ładne zdjęcia, a Twoje są tak cudowne, że nawet nie mam słowa, które by to określiło! ;) rzadko mam czas na komentowanie, ale obiecuję się starać :D za to, że sobie mogę popatrzeć i pomarzyć, że kiedyś dojdę do takich umiejętności w fotografii, choć w połowie tak dobrych ;)
Response
TajemniceSmaku 2017-07-11 21:46:00
Pąs na policzkach po takich komplementach... 😉 Anetko, na Twoim blogu również jest pięknie, kolorowo i smacznie!
Response
Grażyna 2018-06-02 18:23:26
Limonki nie dawałam, a robię nalewkę od kilku lat. Za to dawałam melisę, ma większego kopa, hihihih, ja robię tylko na spirytusie. Teraz zrobię z limonką i melisą. I co jeszcze-powiem że lepsza dla mnie jest świeża-znaczy po tych 2 miesiącach, potem ciemnieje i robi się ostrzejsza.
Response
TajemniceSmaku 2018-06-05 13:17:46
Z melisą również może być wyśmienita 🙂
Response
add comment
Your email address will not be published.