Przetwory i nalewki domowej roboty - odkryj niepowtarzalny smak wyjątkowej nalewki z truskawek i limonki. Doskonały trunek dla miłośników nalewek i domowych przetworów, przygotowany z pasją i starannością.

Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie odrobinę wątpliwości. Nie byłam przekonana, czy połączenie truskawek z alkoholem może stworzyć napój o wyjątkowym smaku. Jednak pewnego dnia postanowiłam dać szansę tej kombinacji i spróbować.

Nalewka truskawkowa z limonką

Przygotowałam nalewkę z truskawek z dodatkiem limonki i cierpliwie czekałam na efekty. Po dwóch miesiącach nalewka była trochę jak kompot truskawkowy z alkoholem. Jednak nie zraziłam się i po około trzech miesiącach dojrzewania kolejna próba była już niezwykle zadowalająca.

Efekt końcowy to wyśmienita truskawkowa nalewka, która przerosła moje oczekiwania. Zapraszam Cię do odkrycia tej wyjątkowej receptury. Ciesz się sezonem truskawkowym w zupełnie nowy sposób!

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 200 - 250 g cukru
  • 700 ml alkoholu nalewkowego 70%
  • 1 limonka  - po 2 miesiącach

WYKONANIE

  1. Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i wkładamy do słoja lub gąsiora z dużym otworem.
  2. Zasypujemy truskawki cukrem i odstawiamy na około 2 - 3 godziny, aby puściły sok.
  3. Po upływie 2 godzin dolewamy alkohol do słoja z truskawkami i delikatnie mieszamy.
  4. Szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy na około 2 miesiące, aby nalewka miała czas dojrzeć.
  5. Po upływie 2 miesięcy zlewamy alkohol z nalewki, oddzielając go od truskawek.
  6. Limonkę dokładnie szorujemy, z połowy owocu ścieramy skórkę i dodajemy do nalewki.
  7. Z całej limonki wyciskamy sok i również dodajemy do nalewki.
  8. Ponownie szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie, aby smaki dobrze się połączyły.
  9. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy i dokładnie filtrujemy.
  10. Przefiltrowaną nalewkę odstawiamy na minimum 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała i osiągnęła pełen smak.

Zobacz również

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Komentarze

maly3city ♑ 2017-07-05 19:31:17

Spróbujcie jeszcze zrobić nalewkę farmacetòw na truskawkach.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-06 11:52:01

Intrygująca...

Odpowiedz

Aneta W. 2017-07-10 18:32:34

Od dziś to jeden z moich ulubionych blogów! :) <3 lubię patrzeć na ładne zdjęcia, a Twoje są tak cudowne, że nawet nie mam słowa, które by to określiło! ;) rzadko mam czas na komentowanie, ale obiecuję się starać :D za to, że sobie mogę popatrzeć i pomarzyć, że kiedyś dojdę do takich umiejętności w fotografii, choć w połowie tak dobrych ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-11 21:46:00

Pąs na policzkach po takich komplementach... 😉 Anetko, na Twoim blogu również jest pięknie, kolorowo i smacznie!

Odpowiedz

Grażyna 2018-06-02 18:23:26

Limonki nie dawałam, a robię nalewkę od kilku lat. Za to dawałam melisę, ma większego kopa, hihihih, ja robię tylko na spirytusie. Teraz zrobię z limonką i melisą. I co jeszcze-powiem że lepsza dla mnie jest świeża-znaczy po tych 2 miesiącach, potem ciemnieje i robi się ostrzejsza.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-05 13:17:46

Z melisą również może być wyśmienita 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.