Podczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie “Figa” w Mszanie (o czym we wcześniejszym wpisie) zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z serów, który zadowolił nasze podniebienia jest bundz kozi wędzony.
Bundz kozi wędzony to “tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Słonawy i dymny w smaku — doskonały nie tylko na kanapkę czy jako półprodukt do sałatek. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Idealny na grilla lub na ognisku.”*
Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana z podsmażonym i jeszcze ciepłym wędzonym serem…. pyszności. Aby jednak wszystko dobrze smakowało ważne jest, abyśmy ser obsmażyli tuż przed podaniem sałatki. Kiedy wędzony, smażony ser przestygnie jest twardy i gumowaty.
Do tej sałatki możemy użyć innego wędzonego sera, np. oscypka, halloumi itp.
Składniki – na jedną porcje
SAŁATKA
garść świeżego szpinaku baby
60 g sera koziego bundz wędzony
1 łyżeczka oleju do smażenia sera
1 średni burak gotowany lub pieczony
1-2 łyżki pestek dyni
garść borówki amerykańskiej
SOS
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Wykonie
Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku, lub kupujemy już ugotowanego. Przestudzony i obrany burak kroimy w plastry, a następnie na cieniutkie paski – my swojego buraka potraktowałyśmy spiralizerem (tzw. krajalnicą, temperówką do warzyw) i otrzymałyśmy buraczane spaghetti.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni
Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Na szpinaku układamy spaghetti z buraka, polewamy sosem.
Ser kroimy w plastry i smażymy na patelni, na oleju na złoty kolor.
Następnie układamy gorący ser na burakach, posypujemy borówkami i podprażonymi pestkami dyni i szybko serwujemy.
Smacznego!
* Opis ze strony gospodarstwa www.serykozie.pl
burak i borówki? To mnie kupuje! 🙂
🙂