Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę.

Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i suszone owoce możemy komponować według własnych smaków. Wystarczy do ciepłej masy z czekolady, masła i miodu wsypać odpowiednią ilość tych składników.

Kiedy dopadnie nas ochota na słodkie, śmiało możemy sięgnąć po takiego domowego batonika, który zapewne jest zdrowszą wersją tych "sklepowych".

SKŁADNIKI

150 g ciemnej czekolady ( w tym przypadku 100 g ciemnej czekolady z kawałkami truskawek i 50 g czekolady 70%)

50 g masła

2 łyżki miodu

80 - 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej

200 g orzeszków ziemnych niesolonych prażonych

20 g sezamu białego

10 g truskawek liofilizowanych

WYKONANIE

Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia.

W misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą roztapiamy masło, miód i czekoladę. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy pozostałe składniki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki, lekko dociskamy i wyrównujemy wierzch.

Schładzamy w lodówce, aż całość stężeje. Następnie wyjmujemy z formy i ostrym nożem, ostrożnie kroimy na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Zobacz również

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

domowe-lody-z-truskawek-i-mango-z-mascarpone

Domowe masło orzechowe o smaku kokosa i wanilii

domowe-maslo-orzechowe-o-smaku-kokosa-i-wanilii

Deser w słoiczkach - agrest, jogurt, chia i czekolada

deser-w-sloiczkach-agrest-jogurt-chia-i-czekolada

Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego

maslo-orzechowe-z-pasta-tahini-i-syropem-z-mniszka-lekarskiego

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.