Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Leśny mech w słoiku

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Leśny mech w słoiku. Zielone ciasto szpinakowe w słoiku lub szklance. Kolorowy i efektowny deser

Leśny mech w słoiku, czyli zielone szpinakowe ciasto z kremem, ponczem i ulubionymi owocami - pomysł na szybki i efektowny deser. Po przygotowaniu szpinakowego ciasta Leśny mech w formie tortu zostaje często trochę pokruszonego ciasta.

Jak najlepiej wykorzystać pozostałości zielonego szpinakowego ciasta Leśny mech?

Dobrym i efektownym pomysłem są desery w słoikach. Dorabiamy wtedy więcej kremu i ponczu. Pokruszone, szpinakowe ciasto rozkładamy w słoikach lub szklankach, nasączamy ponczem, przykrywamy kremem. Dodajemy ulubione owoce i gotowe!

To pomysł nie tylko na wykorzystanie pozostałej kruszonki. Możemy tak przerobić całe ciasto. Wówczas zapewne trzeba będzie przygotować więcej kremu i owoców.

Taką adaptacją popularnego szpinakowego ciasta możecie naprawdę zaskoczyć gości.


SKŁADNIKI

Ciasto

Poncz

Krem

Owoce

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy krem. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  2. W tym czasie cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki.
  4. Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
  5. Świeże liście szpinaku, bez łodyżek miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus.
  6. Dodajemy otarta skórkę z limonki.
  7. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, dodajemy zmiksowany szpinak.
  8. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  10. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
  12. Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  13. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę" , którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji.
  14. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  15. Pierwszy blat wykładamy na talerz lub paterę, nasączamy połową ponczu, następnie smarujemy połową kremu z ricotty i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  16. Całość znowu nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałym kremem z ricotty i obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
  17. Na koniec dekorujemy leśnymi owocami.
  18. Ciasto przechowujemy w  lodówce.

Jak stworzyć efektowne desery w słoikach z wykorzystaniem kruszonego szpinakowego ciasta, kremu i owoców?

  1. Dorabiamy odpowiednio więcej kremu i ponczu.
  2. Pokruszone, szpinakowe ciasto rozkładamy warstwami w słoikach lub szklankach.
  3. Każdą szpinakową warstwę nasączamy nasączamy ponczem i przykrywamy kremem.
  4. Dodajemy ulubione owoce, świeże lub mrożone.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Jednym z pomysłów na wykorzystanie ciasta jest również Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem
  • Ciasto możemy też pokruszyć, wrzucić je do słoika, zakręcić i przez kilka dni dosypywać do porannej owsianki.
  • Czy macie pomysły, jak wykorzystać pozostałości szpinakowego ciasta Leśny mech? Chętnie poznam Wasze pomysły na kreatywne wykorzystanie resztek zielonego ciasta!

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Leśny mech, runo leśne - szpinakowe ciasto z owocami

lesny-mech-runo-lesne-z-owocami-lesnymi-z-kremem-z-ricotty-i-smietanki

Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

pieczone-w-sloiku-ciasto-jogurtowe-z-borowkami

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

sloik-deserowy-lub-sniadaniowy-z-mango-granatem-marakuja

Ciasto z owocami na oleju z PRODIŻA

ciasto-z-owocami-na-oleju-z-prodiza

Komentarze

Zuza 2017-10-01 14:45:02

coś idealnego dla takiego elfiaka jak ja :) obłęd :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-07 01:08:35

😂😂😂 Pozdrawiamy Elfiaka 💚💚💚

Odpowiedz

greengoodies 2017-10-01 19:49:15

świetny pomysł! mnie też zawsze zostaje ten mech, teraz już wiem co nim zrobić :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-03 18:05:51

A myślałyśmy, że tylko my kroimy to ciasto jakoś nie tak... Potrzeba matką wynalazków! Mamy jeszcze jeden pomysł na te okruszki, ale o tym za parę dni - pozdrawiamy serdecznie

Odpowiedz

marcin 2017-10-02 16:24:25

Absolutnie wystrzalowe

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-03 18:02:31

Dziękujemy 🙂 Możemy zamiast owoców leśnych dodać owoce granatu, wtedy będzie wystrzałowo 😉 Pozdrawiamy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.