Wytrawne, kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną. Scones w jesiennej wersji – idealne na śniadanie lub przekąskę
Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Dobrze smakują posmarowane masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny.
Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać je do bułeczek, bagietek, zup lub innych dyniowych dań.
Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée. Dyniowe purée możemy poporcjować w woreczki i zamrozić.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Dyniowe purée wymieszaj widelcem z oliwą, ricottą i jajkami.
- Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, dopraw szczyptą soli.
- Wyrabiaj gładkie ciasto.
- Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy ser kozi, lekko zagnieć.
- Z ciasta mokrymi dłońmi formuj małe bułeczki - mi wyszło 9 sztuk.
- Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do lekkiego zrumienienia.
* Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 11/2017
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.