Sernik dyniowo pomarańczowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze
Sernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Jest to jesienny deser, a także sernik w świątecznym klimacie. Pomarańcze, przyprawy korzenne i czekolada nieodzownie kojarzą nam się ze świętami. Świętujmy więc cały rok!
W sklepach pojawiły się pomarańcze i mandarynki z zielonymi, błyszczącymi listkami. Owoce wyglądają, jakby przed chwilą były zerwane z drzewa. Trudno im się oprzeć, więc parę wylądowało w koszyku. Oczywiście takie najładniejsze i takie co miały najwięcej liści… Liście idealnie uzupełniły dekorację sernika. Czy można je jeść? Tego nie wiem, więc nie próbujcie…
Składniki
SPÓD
300 g kruchych ciastek korzennych
50 g masła
MASA SEROWA
500 g mascarpone
700 g twarogu półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie
350 g purée z dyni*
100 g cukru
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 jaja
1 budyń waniliowy
KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE
2 pomarańcze (najlepiej bezpestkowe)
cukier – tyle ile zaważą pomarańcze
POLEWA
100 g czekolady gorzkiej 70%
50 ml śmietanki 30%
50 ml syropu z konfitowania pomarańczy
Wykonanie
SPÓD
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki na masę serową, oprócz otartej skórki miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otartą skórkę pomarańczy i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra – dół).
Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z ciastek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Gdy sernik się upiecze, studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE
Pomarańcze ważymy i odmierzamy taką samą ilość cukru. Owoce dokładnie szorujemy i dwukrotnie parzymy. Kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru i zalewamy wodą, tyle aby przykryła owoce. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Studzimy. Po przestudzeniu dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, tym razem przykrywamy pokrywką rondelek do połowy, aby syrop mógł delikatnie się redukować. Gotowe plastry pomarańczy wykładamy na papier do pieczenia aby przestygły. Syrop zlewamy do słoika. Tak przygotowane plastry pomarańczy możemy przechowywać do miesiąca w lodówce.
POLEWA
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy śmietankę z syropem z konfitowania pomarańczy i gorącym płynem zalewamy posiekaną czekoladę. Po dwóch minutach dokładnie mieszamy i polewamy sernik.
Na koniec dekorujemy konfitowanymi pomarańczami.
Smacznego!
* Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Prezentuj się zjawiskowo. I pewnie tak też smakuje:)
🙂 Smakował bardzo 😉
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂
W takim razie mamy podobne gusty 😉 Sernik jest bardzo smaczny, więc z czystym sumieniem polecam wypróbować 🙂
Pięknie wygląda!!! Może się słyszę? 😉
🙂 😉