Kolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę humoru.
Fioletowa bułka do hamburgerów?
Dlaczego nie?
Profanacja czy prowokacja?
To tylko zabawa!

Czarna marchewka, zwana również fioletową to ponoć jedna z najstarszych odmian marchwi.
W przemyśle spożywczym koncentrat soku lub przecier z czarnej marchwi używany jest jako naturalny barwnik do jogurtów, napoi czy kolorowych słodyczy.
Czarną marchew możemy już bez problemu kupić w marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach warzywnych.
Możemy również uśmiechnąć się do mamy koleżanki, która ma dorodne czarne marchewki (bez nawozów!) ... z własnej uprawy.

Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania,  jak można zrobić ciasto w takim kolorze?
Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia.
Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które lubią kolorowe i wesołe potrawy.

Składniki

Bułki - 9 sztuk

500g mąki

1  fioletowa marchew - średniej wielkości (po obraniu około 100 g)

3/4 łyżeczki soli

1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem

1 łyżka czarnuszki lub czarnego sezamu

Zaczyn

20g mąki

1 i 1/2 łyżeczki cukru

30g świeżych drożdży

30g roztopionego i ostudzonego masła

160ml wody

30g mleka w proszku

Hamburgery wołowe

1 kg mielonej wołowiny

2 łyżeczki musztardy dijon

1 łyżka sosu teryaki

1 cebula

około 100 ml wody (może być gazowana)

sól, pieprz

olej do smażenia

Ponadto

9 plastrów żółtego sera

ogórki kiszone

1- 2 awokado

garść rukoli

cykoria czerwona

czerwona cebula

keczup

majonez

musztarda

 

Wykonanie

Zaczyn

W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.

Bułki

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.

Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Hamburger wołowy

Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy  i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko "przegryzło", ale nie jest to konieczne. Smak dobrej wołowiny zawsze się obroni, nawet bez tych wszystkich dodatków!

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony.

 Burger

Bułki przekrawamy na pół, spód każdej  smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii i rukoli, plaster sera, gorący hamburger, krążki cebuli, plaster awokado, majonez i musztardę. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem lub ... nożem do steków!

Smacznego!

Zobacz również

Czarne burgery z serem halloumi

czarne-burgery-z-serem-halloumi

Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchewką

kolorowa-chalka-ze-szpinakiem-i-czarna-marchewka

Domowe dyniowe bułki do burgerów

domowe-dyniowe-bulki-do-burgerow

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Komentarze

I LOVE LIFE 2018-01-30 10:20:53

Burgery zawsze spoko 😉👍❤

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:49:30

To prawda 😉

Odpowiedz

Amber 2018-01-30 10:35:27

Domowa bułka, domowy burger. Pysznie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:20

Domowo i kolorowo 😉

Odpowiedz

Z Kuchni Do Kuchni 2018-01-30 10:36:44

Genialne! Fioletowy to mój kolor!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:49

Fiolet rządzi 😉

Odpowiedz

Mariola 2018-01-30 11:02:23

Genialny pomysł wygląd wspaniały brawo :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:53:07

Super, że się podoba 🙂 🙂 🙂

Odpowiedz

Angelika 2018-01-30 11:45:40

Ale kolorowo, jak domowo to napewno pysznie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:54:28

... i ponoć domowe nie tuczy 😉 😉 😉

Odpowiedz

Anna Bednarczyk 2018-01-30 12:06:05

Dziś będziemy eksperymentować. Ostatnio z mężem mamy wieczorem fazę na hamburgery,więc spróbujemy czegoś nowego. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:57:57

Super! Daj znać, jak wyszły i czy smakowały 🙂

Odpowiedz

Ewelina 2018-01-30 12:43:47

Bułka pięknie się prezentuje, a z zawartością musi być pyszne ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:11:30

Pyszne, pyszne 😉

Odpowiedz

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa 2018-01-30 15:08:38

Obstawiałam bułki z dodatkiem buraka - kiedyś widziałam w programie kulinarnym jak robili z nim fajną kolorową focaccię. Tą czarną marchewką mnie zaskoczyłaś! Super wyglądają takie bułki :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:15:14

Taki mały eksperyment, inspiracją był przepis Grzegorza Łapanowskiego na fioletową pizzę 😉

Odpowiedz

Julita 2018-01-30 17:15:53

Fioletowe bułki z moją ulubioną marchewką <3 Super pomysł z tym burgerem! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:22:39

Czarna marchewka jest super i ponoć zdrowsza od pomarańczowej!

Odpowiedz

Ja Zwykła Matkaa 2018-01-30 22:25:29

Hamburgery wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze nic nie robiłam z fioletowej marchewki. Muszę spróbować.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 23:06:34

Zdrowo i kolorowo 😉

Odpowiedz

Edyta Mój kawałek podłogi 2018-01-30 22:40:07

Bardzo ciekawy pomysł z tą fioletową bułką! Prezentuje się bardzo oryginalnie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 23:10:18

Ponoć fiolet modny w tym sezonie 😉

Odpowiedz

Ania, Kęsy Codzienności 2018-01-31 16:03:53

Te bułki są genialne! Kradnę przepis. O ile znajdę gdzieś ta marchew, bo u nas jeszcze nie widziałam. Jedynie w deserach dla dzieci i niemowląt 😃 a na takie hamburgery musiałabym się wprosić, bo dla samej siebie nie opłaca mi się robić. A rodzina niestety nie zje 😅

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-31 16:21:10

Same bułki są smaczne i co ważne na drugi dzień jeszcze miękkie 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.