Domowy hamburger z wołowiną. Soczyste burgery wołowe w drożdżowej marchewkowej bułce.

Kolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę energii i humoru.
Fioletowa bułka do hamburgerów? Czarna marchewka, zwana również fioletową to ponoć jedna z najstarszych odmian marchwi. W przemyśle spożywczym koncentrat soku lub przecier z czarnej marchwi używany jest jako naturalny barwnik do jogurtów, napoi czy kolorowych słodyczy.


SKŁADNIKI

Zaczyn na bułki

  • 20 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 160 ml wody
  • 30 g mleka w proszku

Bułki - 8 - 9 sztuk

  • 500 g mąki pszennej chlebowej lub uniwersalnej
  • 1  fioletowa marchew - średniej wielkości (po obraniu około 100 g)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
  • 1 łyżka czarnuszki lub czarnego sezamu

Burgery

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu teryaki
  • 1 cebula
  • około 100 ml wody (może być gazowana)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • 9 plastrów żółtego sera
  • ogórki kiszone
  • 1- 2 awokado
  • garść rukoli
  • cykoria czerwona
  • czerwona cebula
  • keczup
  • majonez
  • musztarda

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy zaczyn - w misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, startą marchewkę i zagniatamy ciasto.
  4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 - 9 bułek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
  6. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  8. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem.
  9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  10. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli.
  11. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety.
  12. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony.
  13. Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii i rukoli, plaster sera, gorący hamburger, krążki cebuli, plaster awokado, majonez i musztardę.
  14. Przykrywamy wierzchem bułki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania,  jak można zrobić ciasto w takim kolorze?
  • Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które lubią kolorowe jedzenie.
  • Czarną marchew możemy bez problemu kupić w marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach warzywnych. Możemy również uśmiechnąć się do koleżanki, której mama ma czarne marchewki (bez nawozów!) z własnej uprawy.

Zobacz również

Czarne bułki do burgerów z serem halloumi

czarne-burgery-z-serem-halloumi

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Komentarze

I LOVE LIFE 2018-01-30 10:20:53

Burgery zawsze spoko 😉👍❤

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:49:30

To prawda 😉

Odpowiedz

Amber 2018-01-30 10:35:27

Domowa bułka, domowy burger. Pysznie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:20

Domowo i kolorowo 😉

Odpowiedz

Z Kuchni Do Kuchni 2018-01-30 10:36:44

Genialne! Fioletowy to mój kolor!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:49

Fiolet rządzi 😉

Odpowiedz

Mariola 2018-01-30 11:02:23

Genialny pomysł wygląd wspaniały brawo :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:53:07

Super, że się podoba 🙂 🙂 🙂

Odpowiedz

Angelika 2018-01-30 11:45:40

Ale kolorowo, jak domowo to napewno pysznie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:54:28

... i ponoć domowe nie tuczy 😉 😉 😉

Odpowiedz

Anna Bednarczyk 2018-01-30 12:06:05

Dziś będziemy eksperymentować. Ostatnio z mężem mamy wieczorem fazę na hamburgery,więc spróbujemy czegoś nowego. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:57:57

Super! Daj znać, jak wyszły i czy smakowały 🙂

Odpowiedz

Ewelina 2018-01-30 12:43:47

Bułka pięknie się prezentuje, a z zawartością musi być pyszne ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:11:30

Pyszne, pyszne 😉

Odpowiedz

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa 2018-01-30 15:08:38

Obstawiałam bułki z dodatkiem buraka - kiedyś widziałam w programie kulinarnym jak robili z nim fajną kolorową focaccię. Tą czarną marchewką mnie zaskoczyłaś! Super wyglądają takie bułki :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:15:14

Taki mały eksperyment, inspiracją był przepis Grzegorza Łapanowskiego na fioletową pizzę 😉

Odpowiedz

Julita 2018-01-30 17:15:53

Fioletowe bułki z moją ulubioną marchewką <3 Super pomysł z tym burgerem! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:22:39

Czarna marchewka jest super i ponoć zdrowsza od pomarańczowej!

Odpowiedz

Ja Zwykła Matkaa 2018-01-30 22:25:29

Hamburgery wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze nic nie robiłam z fioletowej marchewki. Muszę spróbować.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 23:06:34

Zdrowo i kolorowo 😉

Odpowiedz

Edyta Mój kawałek podłogi 2018-01-30 22:40:07

Bardzo ciekawy pomysł z tą fioletową bułką! Prezentuje się bardzo oryginalnie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-30 23:10:18

Ponoć fiolet modny w tym sezonie 😉

Odpowiedz

Ania, Kęsy Codzienności 2018-01-31 16:03:53

Te bułki są genialne! Kradnę przepis. O ile znajdę gdzieś ta marchew, bo u nas jeszcze nie widziałam. Jedynie w deserach dla dzieci i niemowląt 😃 a na takie hamburgery musiałabym się wprosić, bo dla samej siebie nie opłaca mi się robić. A rodzina niestety nie zje 😅

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-01-31 16:21:10

Same bułki są smaczne i co ważne na drugi dzień jeszcze miękkie 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.