Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe... mniam!

Możemy iść o krok dalej i zacząć eksperymentować z ulubionymi dodatkami. Tym razem masło orzechowe wzbogacimy o smak kokosa i wanilii.

Nasze masło wyszło bardzo luźne, co zależy od oleistości orzeszków, orzechy bywają rożne. Jednak po schłodzeniu w lodówce masło mocno stężało. Warto więc wyjąć je na pół godziny przed podaniem z lodówki.

Składniki

500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych

100 g wiórków kokosowych

1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki brązowego cukru kokosowego

szczypta soli

Wykonanie

Na suchej patelni  delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliły . Orzeszki przekładamy do innego naczynia i na tej samej patelni podprażamy wiórki kokosowe na lekko brązowy kolor.

Orzeszki przekładamy do blendera i na początku pulsacyjnie lekko je miksujemy. Następnie  dodajemy wiórki kokosowe, wyskrobane ziarenka z laski wanilii, cukier kokosowy, sól i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę.

Smacznego!

Zobacz również

Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego

maslo-orzechowe-z-pasta-tahini-i-syropem-z-mniszka-lekarskiego

Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą

czekoladowe-chrupiace-batoniki-z-truskawkami

Budyń czekoladowo-kokosowy bez mleka

budyn-czekoladowo-kokosowy-bez-mleka

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Komentarze

Julita 2018-02-18 16:28:56

Lubię masło orzechowe przygotowywane w domu i aktualnie u mnie króluje jeszcze wersja piernikowa, ale spróbuję też zrobić kokosową :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-02-28 14:13:32

Piernikowa??? To musi być pyszne!!! Podkradamy pomysł 😉

Odpowiedz

Dagmara 2018-08-20 10:20:31

Dzień dobry, z podanych proporcji ile masła orzechowego się otrzyma? :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-08-20 11:41:57

Około 600g

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.