Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe… mniam!
Możemy iść o krok dalej i zacząć eksperymentować z ulubionymi dodatkami. Tym razem masło orzechowe wzbogacimy o smak kokosa i wanilii.
Nasze masło wyszło bardzo luźne, co zależy od oleistości orzeszków, orzechy bywają rożne. Jednak po schłodzeniu w lodówce masło mocno stężało. Warto więc wyjąć je na pół godziny przed podaniem z lodówki.
Składniki
500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych
100 g wiórków kokosowych
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki brązowego cukru kokosowego
szczypta soli
Wykonanie
Na suchej patelni delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliły . Orzeszki przekładamy do innego naczynia i na tej samej patelni podprażamy wiórki kokosowe na lekko brązowy kolor.
Orzeszki przekładamy do blendera i na początku pulsacyjnie lekko je miksujemy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wyskrobane ziarenka z laski wanilii, cukier kokosowy, sól i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę.
Smacznego!
Lubię masło orzechowe przygotowywane w domu i aktualnie u mnie króluje jeszcze wersja piernikowa, ale spróbuję też zrobić kokosową 🙂
Piernikowa??? To musi być pyszne!!! Podkradamy pomysł 😉
Dzień dobry, z podanych proporcji ile masła orzechowego się otrzyma? 🙂
Około 600g