Kto nie lubi czekolady?
Większość z nas uwielbia słodkości, szczególnie te czekoladowe. Wiemy, że słodycze nie są zdrowe, mimo to apetyt na czekoladę dopada nas bardzo często i ciężko jest odmówić sobie tej przyjemności.
Na szczęście są sposoby, aby delektować się czekoladą bez wyrzutów sumienia.
Kilka kostek czekolady, awokado, mleko kokosowe, dla osłody syrop klonowy i mamy zdrowszą wersję tradycyjnego musu czekoladowego. W dodatku przygotowanie takiego deseru zajmie nam około 15 minut, czyli szybko, zdrowo i czekoladowo.
Składniki
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
80 ml mleko kokosowe
1 łyżka kakao
1 łyżeczka syropu klonowego
20 g gorzkiej czekolady
1 łyżka posiekanych pistacji
owoce miechunki do dekoracji
Wykonanie
Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką mleka kokosowego. Dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy.
Obrane awokado, roztopioną czekoladę, pozostałe mleko kokosowe i syrop klonowy blendujemy do uzyskania konsystencji musu.
Mus czekoladowy podajemy w pucharkach, posypujemy kakao, posiekanymi pistacjami i dekorujemy np. miechunką.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł.
Widuję takowe tu i ówdzie, ale jeszcze nie próbowałam…
🙂